Kent Mekanlarının Sosyo-Kültürel Coğrafyası - Aytaç, Ömer (My University, 2007)
Mekânlar, dolayısıyla kent mekânları, çoklu sosyal görüngülere sahiptirler. Kentin kamusal mekânları, kente, kentliliğe ve toplumsal olana dair derin çağrışımlar taşır. Kamusal parklar, kafeler, restoranlar, pastaneler, eğlence yerleri vb. mekânlar, kentin gündelik yaşamına sahne olan, kentin nabzının attığı yerlerdir. Kentsel mekânların oluşumu, kentteki mekânsal temsiller, toplumsalın mekân üzerindeki dağılımı vs. gerçekte, mekân ile toplumsal/politik olan arasındaki ilişkiyi de açığa vurur. Kentin kamusal mekânları, bu açıdan, sadece fiziki görünümleriyle kente ait değildirler, aynı zamanda kentin, kentliliğin, toplumsallığın, kamusal olanın, gündelik hayatın ve modernliğin kendisini farklı şekillerde temsiline imkân tanıyan yerler olarak da büyük önem taşırlar. Bu yazıda, mekân retoriği üzerinden, kentin kamusal mekânlarının taşıdıkları toplumsallık ardalanı ve buna dayalı kimlik inşa süreçlerine açıklık getirilmektedir.
Keywords: Coğrafya; Kentsel Çalışmalar