Şaşırtmasız grid dağılımı kullanılarak kare kesitli bir oyukta doğal taşınımın incelenmesi - Dağtekin, İhsan; Öztop, Hakan Fehmi (My University, 2000)
Bu çalışmada, kare bir oyukta doğal konveksiyon incelenmiştir. Oyuğun yan cidarları farklı sıcaklıkta alt ve üst cidarları yalıtılmıştır. Çözüm için SIMPLEM çözüm algoritması ile bütün bağımlı değişkenlerin aynı noktaya depolandığı şaşırtmasız (non-staggered) grid dağılımı kullanılmıştır. Genel denklemler sonlu fark metodu esas alınarak bir sonlu kontrol hacmi kullanılarak sonlu fark denklemlerine dönüştürülmüştür. Sayısal stabiliteyi sağlamada sonlu fark işleminde taşınım terimleri için PLDS yaklaşımı difiizyon terimleri için merkezi fark yaklaşımı benimsenmiştir. Ayrıklaştırılmış denklemler TDMA (Three Diagonal Matrix Algorithm) ile bir hat boyunca çözülmüştür. Hesaplamalar Prandtl sayısı 0.71 (Boussinesq akışkanı) ve farklı Rayleigh sayıları $(10^3<Ra<10^7)$ için yapılmıştır. Akım çizgileri, sıcaklık eş eğrileri ve ortalama Nusselt sayıları grafik şeklinde sunulmuştur.
Keywords: Fizik; Akışkanlar ve Plazma; Fizikokimya