Koyunlarda Değişik Yöntemlerle Alınan Rumen İçeriği pH Değerlerinin Karşılaştırılması - Gül, Yusuf; İssi, Mustafa; Tümer, Kenan Çağrı (My University, 2019)
Çalışmada, koyunlardan değişik yöntemlerle alınan rumen içeriği örneklerinin pH açısındankarşılaştırmalı muayenelerinin yapılması ve sonuçlar arasındaki farklılıkların önemli olupolmadığının araştırılması amaçlanmıştır.Bu amaçla, mezbahaya kesim için getirilen klinik olarak sağlıklı, 1–1.5 yaşlarında, 35–45 kg canlıağırlıkta, Akkaraman ırkı 20 adet erkek koyun kullanılmıştır.Kesim öncesi klinik muayeneleri yapılan tüm hayvanlardan rumen içeriği örnekleri kliniğimizdekullanılan rumen sondası dışında vakumlu rumen sondası ve rumene punksiyonla(rumenosentezle), yine aynı hayvanlardan kesim sonrası direkt rumenden içerik örneği alınmıştır.Her hayvandan 4 yolla alınan rumen içeriği örneklerinde pH metre ile ayrı ayrı pH tayini yapılmış vesonuçlar arasında önemli farklılıkların olup olmadığı araştırılmıştır.Rumen sondası, vakumlu sonda, rumenosentez ve kesim sonrası alınan rumen içeriği örneklerindeortalama pH değerleri sırasıyla 6.48+0.36, 6.33+0.38, 6.23+0.37ve 6.15+0.30 ölçülmüştür. Rumensondasıyla alınan pH değerlerinin diğer yöntemlerle alınanlardan önemli derecede (P<0.05) yüksekolduğu; vakumlu sonda ile alınanlarla rumeosentezle alınanlar arasındaki farkın önemli olmadığı,vakumlu sonda ile alınanlarla kesim sonrası değerler arasındaki farklılığın önemli olduğu;rumenosentez ile alınanlarla kesim sonrası alınanların pH değerleri arasındaki farkın önemliolmadığı belirlenmiştir.Sonuç olarak; ruminant kliniklerinde rutin olarak rumen içeriği alınmasında tekniğine uygun olarakrumen sondasının kullanılabileceği, ancak bilimsel çalışmalarda vakumlu rumen sondasınınkullanılmasının daha uygun olacağı kanısına varılmıştır.
Keywords: Biyoloji; Genel ve Dahili Tıp; Fizyoloji; Veterinerlik