TIG yöntemiyle yüzeyi sertleştirilen AISI 4140 çeliğinin mikroyapı incelemesi - Ulutan, Mustafa; Yıldırım, M. Mustafa; Buytoz, Soner (My University, 2009)
Bu çalısmada, AISI 4140 çeliğinin yüzeyi gaz tungsten ark (TIG veya GTA) tekniği kullanılarak SiC ve C tozları ile modifiye edilmistir. Kaplanan malzemelerin mikroyapılarında islem sartlarının değistirilmesiyle, ara yüzeye doğru kalınlıkları değisen yönlenmis dendritlerle birlikte, farklı Fe, C, Cr, Mo ve Si içerikli $M_7C_3, M_23C_6, M_2C, M_3C, Fe_3C, Fe_2C$ karbürleri elde edilmistir. Aynı zamanda mikroyapılarda farklı grafit taneciklerine de rastlanılmıstır. Sertlik değerleri yapıdaki mevcut faz ve karbürlerin varlığından dolayı önemli ölçüde artmıstır. Mikrosertlik değerleri üst tabaka kalınlığı boyunca 800-1400 HV arasında değisim gösterirken, ara yüzeye doğru gidildikçe sertlik değerlerinde bir azalma görülmüstür. En yüksek sertlik (1386 HV); 0,55 cm/s üretim hızında, 1-0,2 g/s SiC/C toz yedirme değerinde ve 28,6 kJ/cm enerji girdisi ile üretilen kaplama tabakasından elde edilmistir.
Keywords: Mühendislik; Kimya; Metalürji Mühendisliği