8.KOLORDU KOMUTANLIĞI'NIN ELAZIĞ'DA BULUNAN BİRLİKLERİNDE ASKERLİK GÖREVLERİNİ YAPMAKTA OLAN ERBAŞ VE ERLERİN ÜREME SAĞLIĞI KONUSUNDAKİ BİLGİ, TUTUM, DAVRANIŞLARI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER - GÜLLÜDAĞ, AHMET ENİS (Fırat Üniveristesi, 2008)
Üreme sağlığı sorunları; başta gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, tüm dünyada toplum ve birey sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. 8.Kolordu Komutanlığı'nın Elazığ'da bulunan birliklerinde askerlik görevlerini yapmakta olan erbaş ve erlerin üreme sağlığı konusundaki bilgi, tutum, davranışları ve etkileyen faktörleri saptamak amacıyla yapılan kesitsel tipteki bu araştırmanın evrenini; 8.Kolordu Komutanlığı'nın Elazığ'da bulunan birliklerinde askerlik görevini yapmakta olan 1952 erbaş/er oluşturmuştur. Ayrıca bir örneklem seçilmemiş, evrenin tümü araştırmanın kapsamına alınmıştır. Tekrarlayan ziyaretlerle 1841'ine ulaşılmış, cevaplılık oranı %94.3 olmuştur.Araştırma kapsamına alınan askerlerin yaş ortalaması 22.39 ± 3.08'dir. %17.9'u ilkokul mezunu, %18.9'si işsizdir. %15.8'i evlidir. Evli olanların %27.1'i akraba evliliği yapmıştır. Araştırmaya katılanların % 99.9'u üreme sağlığının ve % 99.8'i aile planlamasının tanımlarını tam bilmemekte, sadece %0,1'i üreme sağlığının ve % 0.2' si aile planlamasının tanımını doğru ve tam olarak bilmektedir. % 35.4'ü RİA'yı, % 49.6'sı hapı, % 46.7'si kondomu ve %28.8'i iğneyi bilmektedir. Araştırma kapsamına alınan askerlerden evli olanların % 63.2'si (184 kişi) aile planlaması yöntemi kullanmaktadır. % 66.8'i AİDS'in, %46.2'si hepatit B'nin, % 36.9'u gonorenin ve % 28.5'i sifilisin cinsel yolla bulaştığını bilmektedir. Eğitim düzeyi arttıkça; aile planlaması yöntemi bilme, CYBH ve CYBH'dan korunma yöntemleri hakkındaki bilgi düzeyi de artmaktadır.Sonuç olarak 8.Kolordu Komutanlığı'nın Elazığ'daki birliklerinde bulunan erlerin üreme sağlığı konularında bilgi düzeyleri yetersizdir ve tutumları istenilen düzeyde değildir. Bu nedenle; erkeklerin üreme sağlığı konularında bilgi düzeylerini artırıcı ve yaşamlarında istendik değişiklikler oluşturabilecek eğitim sunumuna öncelik verilmelidir.Anahtar Kelimeler: Üreme Sağlığı, Bilgi, Tutum, Davranış, Asker

Reproductive health is an important issue influencing the personal health of the people especially in the developing world. This study was conducted to analyze the factors affecting the knowledge and the behaviour of the army recruits about the reproductive health; the universe of this cross sectional study was 1952 army recruits serving in the 8TH Army Corps located in Elazig. The whole universe was included in the analyses. The number of visits reached to 1841 with recurrent visits and the response rate was %94.3.The mean age of the study population was 22.39±3.08. 17.9 % was graduated from the elemantary school, 18.9% was unemployed and 15.8% was married. 27.1% was married with a relative. The definitons of the reproductive health and family planning was made correctly by only 0.1% and 0.2% of the study population respectively. IUD?s, oral contraceptive pills, condoms and injectable contraceptives were known by the 35.4%, 49.6%, 46.7% and 28.8% of the study population respectively. 63.2% of the married man (184 people) was using any kind of family planning methods. 66.8%, 46.2% and 36.9% was aware of the sexual transmission of AIDS, Hepatitis B and gonorrhea respectively. The education level was directly proportional with the awareness regarding family planning, STD?s and prevention from the STD?s.As a result the awareness level of the army recruits serving in the 8TH Army Corps located in Elazıg regarding the reproductive health and family planning was low. Therefore educational interventions aiming to raise the awareness level of the men should be regarded as a priority.Keywords: Reproductive health, Awareness, Behaviour, Recruit
Factors affecting the knowledge and the behaviour of The Army Recruıts Of The 8th Army Corps In Elazıg about the reproductive health
Keywords: Aile Planlaması