KUR'AN'DA ADI GEÇEN ANCAK PEYGAMBER OLUP OLMADIĞI İHTİLAFLI OLAN KİŞİLER - AKÇA, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2003)
İlk insan ve ilk peygamber olan Hz. Adem (a. s.) ile son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) arasında bir çok peygamber gelip geçmiştir. Bu peygamberlerin tamamt Kur'an'da zikredilmemiştir. Nitekim Kur'an'da: "Biz senden önce de birçok resul gönderdik. Onlardan bazısını sana anlattık, bazısını ise anlatmadık..."1 buyrulmaktadır. Bu da bize peygamberlerin sadece Kur'an'da anlatılanlar ile sınırlı olmadığını göstermektedir. Kur'an'da isimleri ve tebliğleri bildirilen peygamberlerin sayısı yirmi sekiz'dir. Ancak bunlardan Hızır, Zülkarneyn ve Lokman'ın peygamber olup olmadıkları hakkında islâm bilginlerince tam bir görüş birliği sağlanamamıştır. İslam dini, peygamberlere imanı inanç esasları içinde zikretmiştir. Nitekim Kur'an'da: "Peygamber, Rabbi tarafından kendisine ne indirildi ise ona iman etti, mü'minler de. Onlardan her biri Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve resullerine iman etti. "O'nun resullerinden hiçbirini diğerinden ayırt etmeyiz" dediler."2 Bu nedenledir ki, Kur'an'da zikredilen peygamberlerden birini inkar etmek, onun hakkında kötü sözler söylemek insanı dinden çıkarır. Ancak peygamberlikleri ihtilaflı olan kimselerin peygamber olmadıklarını söylemek ise insanın imanına zarar vermez. Çünkü bu konuda kesinlik yoktur. Peygamberlikleri sabit olanlar hakkında Kur'an'ın çeşitli yerlerinde bilgiler verilmiştir. Ancak Hızır, Zülkarneyn ve Lokman hakkında ise Kehf ve Lokman surelerinin dışında herhangi bir bilgiye rastlanılmamaktadır. Bunların kimliklerinin tespiti noktasında da herhangi sahih bir hadis bulunmamaktadır. Biz bu çalışmamızda Hz. Hızır ve Hz. Zülkarneyn'in peygamber, Hz. Lokman'ın da salih bir kul olabileceği yönünde bir sonuca ulaştık. Ancak ulaştığımız bu sonuç kesin böyledir şeklinde de bir düşünce içinde değiliz. 1 Mü'min, 40/78. 2 Bakara, 2/285.
Mention in the Koran only Prothethoods disputed persons
Keywords: Din; Religion