ELEKTRİK MOTORLARINDA FİZİKSEL BÜYÜKLÜKLERİN TAHMİNİNDE BULANIK MANTIK KULLANIMI - KARAKÖSE, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2001)
I ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELEKTRİK MOTORLARINDA FİZİKSEL BÜYÜKLÜKLERİN TAHMİNİNDE BULANIK MANTIK KULLANIMI Mehmet KARAKÖSE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı 2001,Sayfa:53 Alternatif akım motorlarına uygulanan vektör kontrolün performansı büyük ölçüde akı vektörünün fazının ve genliğinin doğru olarak tahmin edilmesine bağlıdır. Vektör kontrol için kullanılan gerilim modelinde akı hesabı integrasyon içerdiğinden dolayı problemler oluşmaktadır. Bu çalışmada integratörden kaynaklanan faz ve genlik problemlerini azaltmak için geri besleme yoluna bulanık kontrollü bir düzeltim algoritması geliştirilmiştir. Bu algoritma, değişik güçteki motorlarda farklı yük koşullarında test edilmiş ve geri besleme yolunda PI kontrolör kullanılan bir sistemden daha iyi sonuç verdiği gösterilmiştir. Bir asenkron motorun stator akısını tahmin etmek için kullanılan bu yöntemin MATLAB-SIMULINK programı kullanılarak benzetimi yapılmış ve TMS320C31 sayısal işaret işlemci kullanılarak deneysel olarak gerçekleştirilmiştir.
The Use of fuzzy logic in the estimation of physical parameters of electric motors
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control