ÇALIŞANLARIN KİŞİSEL ÖZELLİKLERİNİN İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - Cerev, Gökçe; Yıldırım, Sera (Fırat University, 2018)
İş sağlığı ve iş güvenliği günümüz çalışma hayatında artan bir önem arz etmektedir. İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı olan çalışanlara güvenli bir çalışma ortamı yaratma hedefi sadece çalışan bireyin kendisini ilgilendiren bir konu olmaktan çıkmış, verimli üretimi sağlamak, toplumsal refahı ve huzuru temin etmek için dikkat edilmesi gereken bir konu olmuştur. Bu çerçevede günümüzde toplumların yaşantısını her yönüyle etkileyen ve çalışma hayatını olumsuz bir şekle dönüştüren önemli bir konuda iş kazaları ve meslek hastalıklarıdır. Toplumlar iş kazası ve meslek hastalıklarını en az seviyeye indirmek için çaba göstermeye başlamıştır. Çünkü iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu ortaya çıkan maliyet hem çalışanı hem işvereni hem de toplumun genelini etkilemekte ve zarar vermektedir. Çalışmada iş kazaları ve meslek hastalıkları verileri ile çalışanların demografik özelliklerinin ilişkili olup olmadığının incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı; iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin belirli yılların verileri üzerinden demografik faktörlerle ilişkisini değerlendirmektir. Bu kapsamda önce iş sağılığı ve güvenliğinin ardından iş kazası ve meslek hastalığı sigortasının çerçevesi çizilmiş ardından veriler yorumlanmıştır. Belirli yılların verileri üzerinden yapılan değerlendirme neticesinde, tüm dünyada önemli bir konu olan iş kazaları ve meslek hastalıkları sayılarının demografik özelliklere göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Yaş, cinsiyet ve eğitim durumlarının iş kazası ve meslek hastalığı geçirmelerinde önemli bir etken olduğu gözlenmiş, iş kazası ve meslek hastalıklarının en az seviyeye indirilmesi için önerilerde bulunulmuştur.