SİMÜLASYON DESTEKLİ EĞİTİMİN OKUL YÖNETİCİLERİNİN PROBLEM ÇÖZME VE KARAR VERME BECERİLERİ İLE SİMÜLASYON UYGULAMASINA YÖNELİK TUTUMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - ATICI, ESRA KAYA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tez çalışmasında okul yöneticilerinin yetiştirilmesinde simülasyon destekli eğitimin katılımcıların problem çözme becerileri, karar verme becerileri ve simülasyon uygulamasına yönelik tutumları üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, araştırma deney ve kontrol grubu olmak üzere iki grup üzerinden yarı deneysel olarak yürütülmüştür. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yaklaşımlarının beraber kullanıldığı karma araştırma desenlerinden biri olan paralel karma desen kullanılmıştır. Çalışma, uygulama öncesi, uygulama (deneysel) süreci ve uygulama sonrası olmak üzere üç aşamadan meydana gelmiştir. Uygulama öncesi süreç, deneysel araştırma sürecine geçilmeden önce eğitim sürecinin planlveığı, simülasyon senaryosunun hazırlveığı ve simülasyon uygulamasının tasarlanıp hazır hale getirildiği basamaklardan oluşan süreçtir. Deneysel araştırma süreci, hazırlanan simülasyon uygulamasının katılımcılara tanıtılması ve ön testlerin yapılması, simülasyon destekli eğitim sürecinin uygulanması olarak iki basamaktan oluşmuştur. Araştırmanın son aşaması olan uygulama sonrası süreçte katılımcılara araştırmada kullanılan ölçeklerin son testleri uygulanmış ve deneysel araştırma sürecinin değerlendirmesini yapmak için yarı yapılveırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcıları amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışma grubundaki katılımcıların belirlenmesinde gönüllülük ilkesi benimsenmiş, bunun yanı sıra grup özelliklerinin birbirine yakın olmasına önem verilmiştir. Araştırma örneklemi, Fırat üniversitesi Eğitim Yönetimi Anabilim Dalında tezsiz yüksek lisans yapan 61 okul yöneticisi ve adaylarından oluşmuştur. Bunların 30'u deney grubunda, 31'i kontrol grubunda yer almıştır. Çalışmada verilerin toplanması için Melbourne Karar Verme Ölçeği I-II (MKVÖ I-II), Problem Çözme Ölçeği (PÇÖ), Simülasyon Uygulaması Tutum Ölçeği (SUTÖ), kişisel bilgi formu ve simülasyon destekli eğitim ile okul yöneticisi yetiştirme sürecinin değerlendirilmesine ilişkin görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinden elde edilen bulgulara göre; okul yöneticilerinin yetiştirilmesinde kullanılan simülasyon uygulamasının katılımcıların karar verme ve problem çözme becerilerinin gelişmesinde ve bu becerileri olumsuz etkileyen başa çıkma stillerinin kullanımını azaltmada etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca katılımcıların simülasyon uygulamasına yönelik tutumlarının olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Nitel verilerin analizinden elde edilen bulgulara göre; nicel verileri destekler şekilde, simülasyon destekli eğitim uygulamasının, katılımcıların karar verme ve problem çözme becerileri üzerinde olumlu etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılar simülasyon uygulamasının kalıcı ve etkili bir öğretici araç olduğunu ve sürece önemli katkılarının olduğunu belirtmişlerdir. Bu sonuçlardan yola çıkarak, simülasyon destekli eğitimin okul yöneticilerinin yetiştirilmesinde kullanılmasına yönelik uygulayıcılara ve eğitim politikalarını üretenlere çeşitli öneriler geliştirilmiştir.

This thesis aims to investigate the effect of simulation-supported education on the problem-solving skills, decision-making skills, ve attitudes of the participants towards the simulation application in the training of school administrators. For this purpose, the study adopts a quasi-experimental design, comprising an experimental group ve a control group. A mixed-method approach, integrating qualitative ve quantitative research methodologies, was used. The study consisted of three processes: pre-application (preparation), application (experimental research process) ve post-implementation. The pre-implementation (preparation) process is the process that consists of the steps in which the training process is planned, the simulation scenario is prepared, ve the simulation application is designed ve prepared before the experimental research process is started. The experimental research process consisted of two steps as introducing the prepared simulation application to the participants ve conducting the pre-tests, ve applying the simulation-supported training process. In the post-application process, which is the last stage of the research, post-tests of the scales used in the research were applied to the participants ve semi-structured interviews were conducted to evaluate the experimental research process. The participants for this study were selected using purposive sampling, with an emphasis on the principle of voluntarism. Additionally, care was taken to ensure that the participants in the study group shared similar characteristics. The research sample comprised a total of 61 school administrators ve cveidates who had completed their master's degree without a thesis in the Department of Educational Administration at Fırat University. Out of these, 30 participants were assigned to the experimental group, while the remaining 31 were placed in the control group. Throughout the study, several instruments were employed to collect data, including a personal information form, Melbourne Decision-Making Scale I-II, Problem Solving Scale, Simulation Practice Attitude Scale, ve an Interview Form regarding the Evaluation of Simulation Supported Education ve School Manager Training Process. According to the findings obtained from the analysis of quantitative data; It has been concluded that the simulation application used in the training of school administrators is effective in the development of decision-making ve problem-solving skills of the participants ve in reducing the use of coping styles that negatively affect these skills. In addition, it was concluded that the attitudes of the participants towards the simulation application were positive. According to the findings obtained from the analysis of qualitative data; Supporting the quantitative data, it was concluded that the simulation-supported training application had positive effects on the decision-making ve problem-solving skills of the participants. The participants stated that the simulation application is a permanent ve effective educational tool ve contributed significantly to the process. Based on these results, various suggestions have been developed for those who produce education policies ve implementers for the use of simulation-supported education in the training of school administrators.
The effect of simulation supported education on school administrators' problem solving ve decision making skills and attitudes towards simulation practice
Keywords: Eğitim ve Öğretim