MİKROŞEBEKELERDE DİNAMİK GÜÇ AKIŞ ANALİZİ - SALMAN, MELİKŞAHTÜRK (Fırat Üniveristesi, 2019)
Mikroşebeke, genellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının diğer geleneksel üretim kaynaklarının hibrit kullanıldığı bir yapıdır. Bu şebekelerin birçok amacı vardır. Bunlardan en önemlisi enerjinin sürekliliğinin sağlanmasıdır. Yani kritik yüklerin ulusal şebekenin gitmesi durumunda bile etkilenmeden çalışmasını sağlamaktır. Bu çalışmada Muğla bölgesinde doğal olarak oluşmuş bir mikroşebeke yapısı ele alınmış ve farklı yüklenme durumları için sistemin davranışları incelenmiştir. Ele alınan sistemin incelenmesinde DIgSILENT Power Factory programı kullanılmıştır. Program saha bilgilerinin oldukça gerçekçi bir şekilde modelleyebilmesi nedeni ile tercih edilmiştir. Mikroşebekenin uzun süreli ve kısa süreli benzetimleri yapılmıştır. Sistemin ilerde ortaya çıkabilecek muhtemel bir problemi ortaya konulmuştur. Çözüm olarak depolamalı sistemle bu problemin giderileceği dinamik analiz ile gösterilmiştir.

In microgrid structure, usually, renewable energy sources and other traditional production resources are used as hybrid. These grids have many purposes. The most important of them is the continuity of energy. So the main purpose is to ensure that the critical loads works unaffected even if the interconnection system goes down ie the system becomes blackout. In this study, a naturally occurring microgrid structure in the Mugla region is discussed and the behavior of the system for different loading conditions is examined. In this study, DIgSILENT Power Factory program was used. The program was chosen because it can model the field information in a very realistic way. With the aid of this program, Long-term and short-term analogies of the microgrid were performed. A possible problem of the system is revealed. As a solution, this problem will be solved with storage system that is shown by dynamic analysis.
Dynamic power flow analysis in micro grids
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği