COĞRAFİ CEHALET KAVRAMI VE 7. SINIF DÜZEYİNDE SOSYAL BİLGİLER DERSİNİN COĞRAFİ CEHALETİ GİDERME ROLÜ ÜZERİNE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ - Avcu, Kübra Melis; Çelik, Özlem Çakar (My University, 2024)
Coğrafi cehalet, bireylerin ve toplumların çevresel, kültürel ve jeopolitik gerçeklikleri anlayamamasına neden olan genel bilgi eksikliği durumu olarak tanımlanabilir. Coğrafi cehalet, eğitim sistemlerinin yetersizliği, kültürel ve toplumsal dinamikler, siyasi ve ekonomik faktörler gibi çeşitli unsurların birleşimiyle meydana gelir ve çok boyutlu bir nitelik taşımaktadır. Bu çalışma, 7. sınıf düzeyinde Sosyal Bilgiler dersinin coğrafi cehaleti giderme rolüne yönelik öğretmen görüşlerini incelemektedir. Çalışma, nitel bir yaklaşımla fenomenolojik desen çerçevesinde gerçekleştirilmiş olup, Elâzığ merkez ilçesinde devlet okullarında görev yapan Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda yürütülmüştür. Elde edilen bulgular, sosyal bilgiler dersinin coğrafi cehaletin giderilmesinde önemli bir role sahip olduğunu ancak bu rolün tam anlamıy la yerine getirilmesi için ders içeriğinin zenginleştirilmesi, öğretmen eğitimin in güçlendirilmesi ve etkileşimli öğrenme fırsatlarının artırılması gerektiğin i göstermektedir. Ayrıca, eğitim sistemine yönelik eleştiriler dikkate alınarak, öğrenci merkezli bir yaklaşımla dersin daha etkili hale getirilmesi, teknoloji kullanımın ın artırılması, öğrenci motivasyonunun teşvik edilmesi ve eğitim sisteminin coğrafi eğitime daha fazla kaynak ayırması gerektiği tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, coğrafya bilgisinin önemi vurgulanmakta ve eğitimcilere öneriler sunulmaktadır.
Keywords: Coğrafya; Sosyal Bilgiler Dersi; Coğrafi Cehalet; Coğrafi Bilgi