20. YÜZYILIN BAŞINDAN GÜNÜMÜZ DAHİL GÜMÜŞHANE İLİNİN DİNİ YAPISI VE ADAK YERLERİ - ALTIN, HAMZA (Fırat Üniveristesi, 1999)
T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ÖZET Dinler tarihi yüksek lisans tez konusu olarak " XX.yiizyilm başından günümüz dahil Gümüşhane ilinin dini yapısı ve adk yerleri" ismi altında yapılan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde gümüşhane ilinin sosyal- Kültürel yapısı, öğrenim durumu, nüfus gelişimi ve göç durumu ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise Gümüşhane'nin XV. yüzyıldan XX. yıla, XX. yüzyıldan günümüze ve günümüz dahil dini yapısı incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca Gümüşhane 'de faaliyet gösteren tarikat ve cemaatlere yer verilmiştir. Tezimizin üçüncü bölümünde ise Gümüşhane ilinde mevcut olan adak ve ziyaret yerleri incelenmiştir. Yaptığımız çalışmanın sonucunda gördük ki Gümüşhane'de gayr-i müslimler Cumhuriyet Dönemine kadar varlıklarını korumuşlardır. Ancak nüfus mübadelesinden sonra Gümüşhane'yi terk etmişlerdir. Günümüzde Gümüşhane'de gayr-i müslim vatandaşlar bulunmamaktadır. Gümüşhane'de yaşayan vatandaşların hepsi müslümandır ve Hanefi, Şafii, Alevi mezheplerine mensupturlar. Hanefilerin toplam nüfusa oranı %98.04, Alevilerin %0.81, Şafıilerin % 0.91 dir. İlde Kadirilik,Nakşilik, Rufailik tarikatlarının varlığını sürdürdüğünü görmekteyiz. Gümüşhanede Süleymancıların, Nurcuların faaliyetlerine rastlamak mümkündür.

T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE VE DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI ABSTRACT This study, wihch was done belief geography and volw and place to wihch e pilırımage is made of gümüşhane in the 20 th century as a master the is in the field of Religions, consists of theer parts. In the first part of the study, social, cultural, education and growth of the population of Gümüşhane has been studied. In the second parth of the thesis the religiouse condition of the city has been ınvestıgatet from the beginnig to present of the 20 the century. Besides, the tarigats, religious communities ınvestıgatet throuhout the city. In the third part of setudy, the places where religions persons are buruied were ınvestıgatet Acordmg to our study we see that the non-muzlims population of the foundation of the republic. On the other hand it was estimeted that the non - muslim persons migrated by means of exchanging the population.The Whole people in Gümüşhane ar muslims. The muslims dwelling in the city ar sparetet in to three creeds as Hanefıis, Şafiis and Alevis. Hanefis consist of 98.04 %, Alevis 0.81 %, Şafiis 0.91 %. Nowadys tariqats such as, Nakşibendi, kadri,Rufai are see to live here. İt was seen that thee religious groups, wihch ar known as Süleymancı, Nurcu by the people, have been in much activity thr city.
Belif geography and wolv and place to vhich plirmage ismade of Gümüşhane in the 20 century
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion