Egzersize Bağlı Modellenen Anjiyogenez Mekanizmasında Fizyolojik Değişimler: Kalp Kası ve İskelet Kası İncelemesi - Yasul, Yavuz; Akbulut, Taner; Yasul, Muhammet Enes (My University, 2023)
Kalp ve iskelet kasındaki metabolik değişimler ile anjiyogenez arasında yakın bir etkileşimin olduğu bilinmektedir. Ancak egzersizin bu iki doku üzerindeki etkisine bağlı olarak ortaya çıkaracağı anjiyojenik hareketliliğin serüveni tam anlamıyla aydınlığa kavuşturulamamıştır. Bu sebeple mevcut araştırma egzersizin fiziksel etkisine maruz kalan kalp kası ve iskelet kası dokularının fizyolojik anjiyogeneze nasıl cevaplar verdiğinin irdelenmesi amacı ile geleneksel derleme türünde hazırlanmıştır. Bu derleme yayın yılı kısıtlaması olmadan PubMed, Google Scholar, Web of Science ve ULAKBİM veri tabanlarındaki literatürden oluşturulmuştur. Literatür taramasında 4 Türkçe anahtar kelime (egzersiz, anjiyogenez, kalp kası, iskelet kası) ve bunların ingilizceleri kullanılarak ulaşılan yayınlar incelenmiştir. Egzersizin anjiyogenezi teşviki konusundaki rolü, anjiyogenez mekanizması üzerindeki etkisi ve doku yapısındaki anjiyonegez hareketliliğine olan katkısının derinlemesine tartışılması yeni terapötik hedefleri keşfetmeye rehberlik edebilir. Bu kapsamda çalışma egzersize bağlı anjiyogenezin kalp kası ve iskelet kasındaki yeniden modellenme mekanizmalarını ve fizyolojik çabasını açıklamaya yönelik sürdürülen araştırmalara odaklanmıştır. Yapılan literatür incelemesi ışığında egzersizin hem kalp kası hem de iskelet kasında fizyolojik anjiyogenezi modelleme konusundaki çabasının dikkate değer olduğu ve sporcularda sportif performans artışını önemli düzeyde etkileyebileceği ifade edilebilir.
Keywords: Egzersiz; Anjiyogenez; İskelet kası; Kalp kası