SİKLOBÜTAN HALKASI VE MEZİTİL İÇEREN 2-HİDROKSİETİL METAKRİLAT MONOMERİ İLE BUNUN HOMOPOLİMER VE KOPOLİMERLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - EROL, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi SİKLOBÜTAN HALKASI VE MEZİTİL İÇEREN 2-HİDROKSİETİL METAKRİLAT MONOMERİ İLE BUNUN HOMOPOLİMER VE KOPOLİMERLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU İbrahim EROL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 1997, Sayfa: Bu çalışmada, 2-(3-mezitil-3-metil siklobütil), 2-hidroksietil metakrilat [MCHEMA] monomeri 85 °C de katalizör olarak piridin, inhibitor olarak biraz hidrokinon yanında toluen çözeltisinde metakrilik asit ile 1-mezitil-1-metil,3-(1,2- epoksietil) siklobütandan sentezlendi. MCHEMA' nın polimerizasyonu benzoil peroksit başlatıcı ile 1,4-dioksan çözeltisinde 60 °C de 24 saatte yapıldı. Dönüşüm %95. Homopolimer FT-IR, 13C-NMR, 1H-NMR teknikleri kullanılarak karakterize edildi ve ayrıca homopolimerin bazı fiziksel özellikleri de belirlendi. MCHEMA' nın akrilonitril (AN) ile kopolimerizasyonu AIBN başlatıcı ile 1,4- dioksan çözeltisinde bütün kopolimerler %12 nin altındaki dönüşümlerle yapıldı. Kopolimerlerden birinin yapısı H-NMR ve FT-IR ile diğerlerinki FT-IR ile karakterize edildi. Kopolimer bileşenleri elementel analizle bulundu ve kopolimerizasyondaki monomerlerin reaktif oranları Kelen-Tüdos ve Finemann-Ross metodları kullanılarak belirlendi. Homopolimer ve kopolimerlerin camsı geçiş sıcaklıkları DSC ile bulundu. Homopolimer ve kopolimerlerin termal stabiliteleri TGA ile araştırıldı. Homopolimerin TGA ve DSC eğrileri kopolimerlerinki ile karşılaştırmalı olarak araştırıldı. ANAHTAR KELİMELER: Siklobütan, hidroksietil metakrilat, mezitilen, akrilonitril.

SUMMARY Master Thesis SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF 2-HYDROXYETHYL METHACRYLATE MONOMER, ITS HOMOPOLYMER AND COPOLYMERS HAVING CYCLOBUTANE RING AND MESITIYL İbrahim EROL Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Chemistry 1997, Page: In this study, 2-(3-mesityl-3-methyl cyclobutyl), 2-hydroxyethyl methacrylate [MCHEMA] monomer was synthesized from methacrylic acid and 1-mesityl-1-methyl- 3-(1,2-epoxyethyl) cyclobutane in toluene solution at 85 °C in the presence of pyridine and some hydroquinone as catalyst and inhibitor, respectively. The polymerization of MCHEMA was carried out in 1,4-dioxane solution at 60 °C for 24 hours by using benzoyl peroxide as initiator. The conversion was 95%. The 13 1 homopolymer was characterized by FT-IR, C-NMR, H-NMR techniques, and some properties of homopolymer were also determined. Copolymerization of MCHEMA with acrylonitrile (AN) in 1,4-dioxane was carried out in presence of AIBN as initiator with conversions below of 12% in all copolymerizations. The structure of one copolymer was characterized by 1 H-NMR, and those of the others were characterized by FT-IR technique. The copolymer compositions were found by elementel analysis and the reactivity ratios of the monomers in copolymerization were calculated using Kelen-tudos and Finemann- Ross methods. The glass transition temperatures of the homopolymer and copolymers have been found by DSC. Thermal stabilities of the homopolymer and copolymers were studied by TGA. The TGA curve and the DSC curve of the homopolymer was investigated by comparing with those of copolymers. KEYWORDS: Cyclobutane, hydroxyethyl methacrylate, mesitylene, acrylonitrile.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry