Approach to the infants of mother with infected toxoplasmosis during pregnancy - Samancı, Nedim; Ovalı, Hüsnü Fahri; Dağoğlu, Türkan; Yüksel, Atıl; Bengisu, Ergin (My University, 1995)
Toksoplasmozis dünyadaki en yaygın enfeksiyon hastalıklarından biri olup bu çalışmada gebelikte edinsel maternal toksoplasma enfeksionu tanısı konulan 14 anne'nin bebeklerindeki klinik ve labo¬ratuar bulguları bildirildi. Maternal infeksiyonun teşhisi gebeliğin ikinci veya üçüncü trimestirinde yüksek antikor titreleri veya serokonversiyon ile konuldu. Sadece bir olguda kordon kanında tokso¬plasma IgM tayin edildi. Koriyoretinit, intrakranial kalsifikasyon ve hidrosefali gibi konjenital tokso-plasmaya özgü bulgular sadece bir olguda gözlen¬di. Fetal infeksiyon riski % 7.1 olarak bulunduğun¬dan dolayı gebelikte toksoplasma infeksionu geçi¬ren tüm gebelere teşhis edilir edilmez spiramycin tedavisi başlanmalıdır. Tüm bebeklere 1. günden itibaren tedavi başlanmalıdır. Bizim olgularımızda 12 aylık takip sonrası subklinik infeksiyon oranı % 21 olarak bulundu. [Turk JMed Res 1995; 13(6):200-203]
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji; Pediatri