Öğrenme Stiline Dayalı Eğitimin Akademik Başarıya Etkisi - Dikmen, Melih; Tuncer, Murat (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının baskın öğrenme stillerine göre yapılandırılmış öğretimin,akademik başarıları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada öntest-sontest deney-kontrol grupluyarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafındangeliştirilen Başarı Testi ile Riechmann ve Grasha tarafından geliştirilen ve Kılıç (2011) tarafındanTürkçeye uyarlanan Grasha ve Riechmann Öğrenme Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya FıratÜniversitesi Fen Bilgisi ve Türkçe Öğretmenliği lisans programındaki 109 öğretmen adayı (94 kadın ve15 erkek) katılmıştır. Araştırmada, deney ve kontrol grupları yansız atama sonucunda oluşturulmuştur.Öğrenme stillerine dayalı öğretimin yapıldığı deney grubu öğretmen adaylarının akademik başarılarının,kontrol grubu öğretmen adaylarına göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrenme stilinedayalı öğretimin, akademik başarı üzerinde orta düzeyde etki gücüne sahip olduğu görülmektedir. Budoğrultuda öğretmen eğitimindeki niteliği artırmak amacıyla öğretmen adaylarının baskın öğrenmestillerinin dikkate alınması önemli bir değişken olarak görülebilir. Yükseköğretim kurumlarında öğretmenadaylarının öğrenme stillerine uygun öğretim programları hazırlanması ve uygulanması önerilmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları