CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY, ETHICS AND ACCOUNTABILITY - AZIZ, OSMAN ABUBAKARI (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu araştırma, Gana hizmet sektörü için bir KSS çerçevesi ve uygulama kılavuzu önermektedir. Gana bağımsızlıktan bu yana ekonomik kalkınmanın çeşitli aşamalarından geçti. Bir tarım ekonomisinden endüstriyel ekonomiye, hizmet sektörü şu anda GSYİH'ya en büyük katkı sağlayan Gana'yı dünyadaki gelecek vaat eden ekonomilerden biri haline getirmektedir. Bununla birlikte, Gana'nın başarı öyküsü, Ganalı şirket sektöründen çok az çaba harcayan insanlar için hayatı katlanılabilir kılmak için birbirini izleyen hükümetler tarafından sunulan ekonomik toparlanma programları ve sosyal müdahale politikalarının bir sonucudur. Ganalı kurumsal sektörü, hükümetin yolsuzluğu azaltma, sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma sağlamak için çevreyi koruma çabalarını tamamlamak için çok az şey yapıyor. Bu boşluğa, firmaların izleyecekleri haritalar olarak hizmet etmek için KSS politikaları ve uygulama kılavuzlarının bulunmaması neden olmaktadır. Dolayısıyla bu araştırma ekonominin baskın sektörü için önerilen politikayı sunarak sorunu ele almaya çalışmıştır. Araştırma, ikincil verileri toplamak için kayıt tutma yöntemi kullanılarak üç düzeyde yürütülmektedir. Birinci düzey, bağımsızlıktan sonra ekonominin tarımdan hizmete, Gana ekonomisinin en büyük sektörü olan hizmet sektörüne vurgu yaparak hizmet ekonomisine büyümesini açıklamaktadır. İkinci aşama, örnekleme amacıyla mevcut modelleri kullanan hem işverenlere hem de çalışanlara önemini açıklar. Araştırmanın son aşaması, uygulama stratejileri ile Ganalı hizmet sektörü için KSS politika çerçevesinin geliştirilmesine odaklandı. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, İş Etiği, Hesap Verebilirlik, İşletmenin Yapısı, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Tarım Sektörü, Sanayi Sektörü, Hizmet Sektörü

This research proposes a CSR framework and implementation guidelines for the service sector of Ghana. Ghana has gone through various stages of economic development since independence. From an agricultural economy to an industrial economy with the service sector currently being the major contributor to GDP making Ghana one of the promising economies in the world. However, Ghana's success story is as a result of economic recovery programs and social intervention policies introduced by successive governments to make life bearable for the people with little effort from the Ghanaian corporate sector. The Ghanaian corporate sector does little to complement the effort of the government to curb corruption, protect the environment to ensure a sustained economic development. This gap is caused by the absence of CSR policies and implementation guidelines to serve as maps for firms to follow. This research therefore sought to address the problem by presenting the proposed policy for the dominant sector of the economy. The research is conducted on three levels using record keeping method to collect secondary data. The first level explains the growth of the economy from agricultural after independence to a service economy with emphasis on the service sector as the largest sector of the Ghanaian economy. The second stage explains CSR and its importance to both employers and employees using existing models for illustration purposes. The final stage of the research focused on the development of CSR policy framework for the Ghanaian service sector with implementation strategies. Keywords: Corporate Social Responsibility, Business Ethics, Accountability, Structure of Business, Gross Domestic Product, Agricultural Sector, Industrial Sector, Service sector
Kurumsal sosyal sorumluluk, etik ve hesap verebilirlik
Keywords: İşletme