EBU'L MU'İN EN-NESEFİ'YE GÖRE AKLIN NÜBÜVVETE OLAN İHTİYACI - TEKTAŞ, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Eser Mâtürîdî geleneğini sistemleştiren, İmam Mâtürîdî'nin hem kelam hem de tefsirinin en iyi yorumcularından olan Nesefi'nin nübüvvet anlayışını ve aklın nübüvvete olan ihtiyacını ele almaktadır. Bu doğrultuda olmak üzere kitap giriş ve ardından üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde resul, nebi, mu'cize ve keramet konularına değinilmiştir. Birinci bölümde nübüvvet müessesi ve önemi, peygamber göndermenin hükmü, nübüvvetin gerekliliği, peygamber gönderilmeyenlerin durumu ve peygamberlerin hesaba çekilmesi gibi konulara değinilmiştir. İkinci bölümde Hz. Muhammed'in (s.a.v.) peygamberliği, peygamberliğinin imkânı, üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise akıl ve aklın nübüvvete ihtiyaç duyduğu alanlara değinilmiştir.

The work handles mind's need of prophethood and prophethood understanding of Nesefi who codifies naturidi's tradition and who is also one of the best commentators of both kalam and commentary of Mâtürîdî. İn this drection, the book consists of introduction and fallowing three chapters. İn introduction part prophet, nebi, miracle and oracle subjects were spoken to. İn first partsubjects like these were referred; the prophethood institution and its importance, necessity of prophethood, circumstance of people whom any prophet wasn't sent and account of prophets. İn second part Hz. Muhammed's (s.a.v.) prophethood and facility of his prophethood were emhasized. As for the third part mind and the points that mind needs to prophethood were referred.
Mind's need for prophethood according to Ebu'l Muin en-Nesefi
Keywords: Din