ENERJİNİN FAZ DEĞİŞİMİYLE TUZ HİDRATLARDA DEPOLANMASI - ARSLAN, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 1993)
Bu çalışmada, ısı enerjisinin tuz hidratlarda depolanması incelenmiştir. Bilindiği gibi ısı enerjisinin depolanması için genellikle iki tür depolama tercih edilmektedir. Bi rincisi duyulur ısı (sensible heat) depolama, diğeri ise gizli ısı (latent heat) depolama yöntemidir. Bu çalışmada, ısı enerjisinin depolanması için gizli ısı enerji depolama metodu seçilmiş ve enerji depolayıcı madde olarak da düşük sıcaklıkta faz değiştiren ticari saflıkta kalsiyum klorür hekzahidrat (CaC^. 6 H2O) kullanılmıştır. Kalsiyum klorür hekzahidratın kullanılmasının nedenlerinden biri; bu maddenin hem ekonomik hem de ısısal ve kimyasal kararlılık bakımından diğer faz değiştiren kimyasal maddelerden daha iyi sonuç vermesindendir. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde enerji depolamanın önem ve gerekliliğine değinilmiştir. İkinci bölümde, genel olarak enerji de polama çeşit ve yöntemleri analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde, faz değişimiyle ısı enerjisinin depolanması ve tuz hidratları incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise deney düzeneği tanıtılmış, yapılan deneyler ve elde edilen bulgular verilmiştir. Ayrıca deney sel bulguların sonuçlan grafiklerle ifade edilmiştir. Beşinci bölümde ise sonuçlar mukayeseli olarak analiz edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Enerji Depolama, Faz Değiştiren Maddeler, Tuz Hidratlar, Kalsiyum Klorür Hexahidrat.

In this study, heat energy storage in salt hydrates is investigated. There have been two kinds of heat storage for low temperatures. The one is sensible heat storage and the other is latent heat storage. In the present study, latent heat storage method is selected and which is in a commercial purity state and changing phase in low temeperatures, is used for heat storage. Calcium clorur hexahydrate is not anly economical but also gives better results than other phase changing chemicals as regards thermal and chemical stabilitiy. This work consists of five chapters. In the first chapter, the importance and the necessity of heat storage are mentioned. Heat storage methods are generally examined in the second chapter, hi the third chapter, heat energy storage by phase changing and salt hydrates and investigated. Experimental study and its results are presented and graphics obtained from the experiences are given, in the fourth chapter. In the fifth chapter the conclusions of this study are comparetively discussed KEY WORDS: Energy storage, PCM, Salt Hydrates, Calcium Clorur Hexahydrate ' - y?
Energy storage by phase change in salt hydrates
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering