POLİMER-HİDROKSİAPATİT KOMPOZİTLERİNİN ORTOPEDİK BİYOMALZEME OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - SARSILMAZ, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
VI ÖZET Yüksek Lisans Tezi POLIMER-HIDROKSIAPATIT KOMPOZITLERININ ORTOPEDİK BİYOMALZEME OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Furkan SARSILMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 2003, Sayfa :60 Bu çalışmada, polietilenin bağlayıcılık ve elastiklik, hidroksiapatitin yüksek biyouyum ve hücre bağlanması özelliklerini birleştirmek amacıyla, polietilen ile hidroksiapatit karışımından bir implant üretilmiş ve üretilen implantın maddi kaybı büyük kemik defektlerinde blok olarak kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan HA+PE kompozit implantı, parçacık HA ile toz halindeki PE, % 80 HA+ % 20 PE olacak şekilde karıştırılıp, bir kalıpta ısıtılarak üretildi- Üretilen implantın dış yüzeyi, hücre adhezyonu ve proliferasyonu için kaba torna kalemi ile işlenerek pürüzlü hale getirildi. İmplantın boyutları, takılacak konağın boyutlarına göre işlendi. Üretilen implantın maksimum basınca dayanımının, insan cancellous kemiğinkine yakın ve ondan biraz daha yüksek olduğu belirlendi. Üretilen implantın in vivo şartlarda denenmesi amacıyla 12 adet köpek kullanıldı. Genel anestezi altında gerçekleştirilen operasyonda, radiusun diafizinde yaklaşık olarak 1,5 cm uzunluğunda maddi kayıplı defekt oluşturuldu. Defekt oluşturulan bölgeye, blok halinde üretilen implant yerleştirildi. Denemenin gerçekleştirildiği köpekler 15 gün aralıklarla, radyografik açıdan izlendi, belirli aralıklarla klinik kontrolleri yapıldı. Dört köpekten 6. ayın sonunda, dört köpekten 12. ayın sonunda histopatolojik incelemeler için kemik örnekleri alındı. Sonuç olarak bu yeni implantın mekanik özellikleri ve in vivo şartlarda gösterdiği biyouyum çalışmada sunuldu. Anahtar Kelimeler: Hidroksiapatit, polietilen, implant.

VII ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF THE USABILITY OF POLYMER- HIDROXIAPATITE COMPOSITS IN ORTOPEDY AS A BIOMATERIAL Furkan SARSILMAZ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Metalürji 2003, Page : 60 In this study a new implant material was produced to combine the binding and elasticity of polyethylene and high bioadaptivity of hydroxiapatite and it was investigated whether it can be used as an implant for the large bone defects. The implant used in the study was produced from a material composed of 20 % polyethylene and 80 % hydroxiapatite by hot pressing in a mould. The outher surface of the material was finished with a tool on a lathe to obtain a rough surface to maintain a better cell adhesion and proliferation. The strength of the implant was determined to be slightly higher and close to of the human cancellous bone. 1 2 dogs was used in order to examine the implant in vivo. A defect 1.5 cm in length was created in the diaphise of the radius with an operation performed under general anesthesia. The implant was placed in the defected region as a block The dogs operated were observed radiologically in 15 day-intervals and examined clinically in certain intervals. The bone sample were taken out from four dogs in control groups for the histopatological examinations at the end of the 6nd, and 12th month respectively. Consequently, mechanic behaviour and bioadaptivity of this new implant are presented in this study. Key Words: Hydroxyapatit, polyetilen, implant.
The investigation of the usability of polymer-hydroxyapatite composits in orthopedy as a biomaterial
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering