N-3 SERİSİ YAĞ ASİTLERİ KATILAN YEMLERLE BESLENEN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS)'NDA SPERMA KALİTESİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZCAN, SİNAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) üretiminde sperma kalitesine (sperma hacmi, yoğunluk, hareketlilik oranı, hareketlilik süresi, pH ve toplam sperm sayısı) yeme katılan n-3 serisi esansiyel yağ asitlerinin etkisi araştırıldı. Ayrıca, anaç balıklarda kondisyon faktörü, gonadosomatik ve hepatosomatik indeks değerleri, spermlerin kimyasal kalitesi (yağ asidi ve kolesterol düzeyleri) de incelendi.Bu amaçla, toplam n-3 serisi esansiyel yağ asitleri oranı %1,18, %0,20, %2,20 ve %3,19 olan sırasıyla; Kontrol, 1, 2 ve 3 nolu deneme (D) yemleri oluşturuldu. Araştırma yemlerinin ham protein ve toplam enerji düzeyleri eşitlendi. Balıklar serbest yemleme tekniğine uygun olarak doyana kadar, 9±1 oC su sıcaklığında, günde üç öğün halinde olmak üzere 45 gün süreyle yemlendi.Çalışmada, incelenen sperm kalite parametreleri (sperma hacmi, yoğunluk, ilk hareketlilik oranı, hareketlilik süresi ve toplam sperma sayısı) bakımından en iyi sonuçlar Deneme 2 grubundan elde edildi (P<0.05). Bunu sırasıyla; Deneme 3 ve Kontrol grupları izledi. En düşük sonuçlar ise, Deneme 1 grubundan sağlandı. Kontrol, Deneme 2 ve Deneme 3 gruplarına ait balıkların gonadosomatik indeks değerleri arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak önemsiz (P>0.05) bulundu. Deneme 1 gurubundan elde edilen gonadosomatik indeks değerinin ise diğer gruplardakine göre önemli (P<0.05) derecede düşük olduğu tespit edildi. Spermin toplam n-3 serisi esansiyel yağ asidi ve kolesterol miktarları açısından tüm araştırma grupları arasında önemli (P<0.05) farklılıklar belirlendi. Diğer taraftan, araştırma gruplarına ait balık spermasının pH değerleri arasındaki farklılıklar önemsiz (P>0.05) bulundu.Bu çalışmada elde edilen verilerin ışığı altında, yüksek miktarda ve kalitede sperma üretebilmek için; anaç gökkuşağı alabalığı yemlerinin en az %2,20 oranında n-3 serisi esansiyel yağ asitlerini içermesi gerektiği sonucuna varıldı.

In this study, the effect of dietary supplementation with n-3 series essential fatty acids on sperm quality (volume, density, motility rate, motility time and pH of sperm, and total sperm number) in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were investigated. In addition, the condition factor, gonadosomatic index and hepatosomatic index of rainbow trout and chemical quality (fatty acids and cholestrol contents) of sperm were investigated too.For this purpose, experimental diets control, 1, 2 and 3 were prepared at the n-3 series essential fatty acids rates 1.18%, 0.20%, 2.20% and 3.19%, respectively. Crude protein (45%) and total energy (4619 kcal/kg) levels of experimental diets were equalized. The fish were hand fed to satiation three times in a day at 9±1 oC water temperature for 45 days.At the end of this study, the best results for the sperm quality parameters (volume, density, motility rate, motility time and total sperm number) were obtained from Trial 2 diet group that was followed by Trial 3 and control groups, respectively. Lowest results were obtained from Trial 1 diet group. It was determined not significant (P>0.05) differences between the gonadosomatic index values of fish in Control, D2 and D3 groups. Gonadosomatic index value for the Trial 1 group fish was significantly (P<0.05) lower than those obtained from control, Trial 2 and Trial 3 group fish. It was determined significant (P<0.05) differences between the all experimental groups for fatty acids and cholestrol contents of fish sperm. On the other hand, it was found not significant (P>0.05) differences between the experimental groups for pH values of fish spermUnder the light of this study, it is concluded that the diet of adult rainbow trout has to constitute 2.20% of n-3 series essential fatty acids for generating high number and quality of sperm.
An investigation on the sperm quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed with diets suplemented N-3 series fatty acids
Keywords: Su Ürünleri