Kalıcı körlük ile seyreden nadir bir Takayasu arteriti olgusu - Yıldırım, Ahmet; Işık, Ahmet; Günay, İzzettin; Erdoğan, Ercan (My University, 2007)
Amaç: Takayasu arteritinde kalıcı körlük sıklığının incelenmesi ve diğer göz bulgularının araştırılmasıdır. Olgu sunumu: Yirmi yedi yaşındaki kadın olgu, 6 ay önce aniden sağ tarafında inme, afazi ve sağ gözünde kalıcı görme kaybı tanımlıyordu. Fizik muayenesinde, sol brakyal ve radial arterlerde nabız alınamıyordu. Sağ üst ve alt ekstremitelerde belirgin kas gücü kaybı vardı. Göz muayenesinde optik atrofi ve fundus fluorescein anjiografide santral retinal arterde tıkanıklık saptandı. Digital substraction anjiografide sağ internal karotid arter, sol common karotid arter ve sol subklavian arterlerde darlık bulundu. Tedaviye yüksek dozda prednizolonla başlanmasına karşın bir ay boyunca görmede değişiklik olmadı ve optik atrofi nedeniyle körlüğün kalıcı olduğu kabul edildi. Sonuç: Bu olgu ile Takayasu arteritinde körlüğün son derece nadir olduğu, literatürde yalnızca 10 unilateral ve 2 bilateral olgu sunulduğu öğrenilmiş, ayrıca körlüğün önlenmesinde, erken tanı ve tedavinin önemi hatırlanmıştır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Nörolojik Bilimler; Göz Hastalıkları; Kalp ve Kalp Damar Sistemi