Östenitik manganlı çeliğin sıcak talaşlı işlenmesinde yüzey pürüzlülüğünün incelenmesi - Ozler, Latıf; Tosun, Nihat; İnan, Ali (My University, 2000)
Bu çalışmada, östenitik manganlı çeliğin torna tezgahında sıcak talaşlı işlenmesi için likit petrol gazı alevi ile ısıtma yöntemi kullanarak iş parçasındaki yüzey pürüzlülüğü araştırıldı. İlk olarak; kesme hızı, ilerleme, paso derinliği ve ısıtma sıcaklığı gibi belirlenen farklı kesme şartları altında iş parçasının yüzey pürüzlülük değerleri ölçülerek, yüzey pürüzlülüğü ile kesme şartlan arasındaki ilişki tespit edildi. Daha sonra faktöriyel regresyon analiz yönteminden yararlanarak deneysel planlama yapıldı ve yüzey pürüzlülük denklemi elde edildi.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; İmalat Mühendisliği; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler