GERGİN FLEPLE KAPATILAN GENİŞ DOKU DEFEKTLİ YARALARDA FİBRİN DOKU YAPIŞTIRICISI VE OKSİTLENMİŞ EMİLEBİLİR SELÜLOZ POLİMER HEMOSTATİK AJAN KULLANIMININ FLEP SAĞ KALIMI ÜZERİNE ETKİSİ - KAYHAN, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Flepler cilt defektlerini kapatmakta sık kullandığımız yöntemlerdendir. Flep cerrahisinde başarıyı etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden biri de ameliyat esnasında kullanılan organik ve inorganik maddelerdir. Flep alanına uygulanan bu maddeler yara iyileşmesini ve flep yaşayabilirliğini etkilemektedir. Yenidoğan omurga ve omurilik defekti olan menigomyelosel kesesi eksizyonu sonrası sırtta geniş defektler oluşmaktadır. Flebin cilt defektine göre küçük olduğu durumlarda gergin olarak kapatılması sonrası kısmi veya tam nekroz gelişmesi ve revizyon ameliyatları gereksinimi ciddi problemdir. Çalışmamızda bu tür defektlerin kapatılması sırasında kullanılan fibrin doku yapıştırıcı ve oksitlenmiş emilebilir selüloz polimer hemostatik ajanın ayrı ayrı ve kombine kullanımlarının flep ve yara iyileşmesi üzerine etkilerini ortaya koymayı amaçladık. Çalışmada 32 adet 16-18 haftalık Wistar Albino türü dişi rat 4 gruba ayrıldı. Tüm deneklerin sırt bölgesinde 6x8 cm'lik tam kat cilt defekti oluşturuldu. Defekt oluşturulmasını takiben 1:4 en boy oranına sahip Limberg deri flebi planlanıp kaldırıldı. Birinci gruptaki deneklere flep yeni yerine dikildikten sonra ek işlem yapılmadı. Flep altına, ikinci grupta emilebilir selüloz polimer hemostatik ajan, üçüncü grupta fibrin doku yapıştırıcı, dördüncü grupta ise her iki ajan birlikte uygulandıktan sonra flepler yeni yerlerine dikildi. Cerrahi işlemler tamamlandıktan sonra yara yerleri kapalı pansumanla takip edildi. Postop 7. günde defektleri kapatmada kullanılan flepler blok olarak eksize edilip makroskobik olarak flep sağ kalım ölçümü yapılarak değerlendirildi. Ayrıca mikroskobik olarak yara iyileşmesi değerlendirildi. Sonuç olarak flep cerrahisi esnasında kullanılan, oksitlenmiş emilebilir selüloz polimer hemostatik ajan ile fibrin doku yapıştırıcının ayrı ayrı ve kombine kullanımlarının hem yara iyileşmesi üzerine olumlu etkisi olduğu hem de flep yaşayabilirliğini artırdığı tespit edildi.

Flaps are among the methods frequently used for closure of skin defects. There are many factors affecting success in flap surgery. One of these factors is organic/inorganic materials which are used perioperatively. These materials used on flap area affect wound healing and flap viability. Large defects on lumbar area may occur after meningomyelocele sac excision of neonatal patients with spine and spinal cord defects. In cases smaller flaps than skin defects, partial or complete necrosis occurrence and requirement of a revision surgery after tight wound closure is a serious problem. In our study, we aimed to present the effects of individual and combined use of fibrin tissue adhesive and absorbable oxidized cellulose polymer hemostatic agent which are used during closure of these types of defects on flap and wound healing. A total of 32 Wistar Albino type female rats aged 16-18 weeks were classified into four groups. A full-thickness skin defect was created on the back of all subjects. Then, a Limberg skin flap with a 1:4 of width-length ratio was outlined and elevated after defect creation. In first group, there was no additional procedure after suturation of flap to its new location. Flaps were sutured to their new locations after applying absorbable cellulose polymer hemostatic agent in second group, fibrin tissue adhesive in third group, both of the agents in fourth group. Wound areas had been followed with closed wound dressing after completion of surgical procedures. Flaps used for closing defects were excisied and evauated by macroscopically measuring flap survival at postoperative 7th day. In addition, wound healing was also microscopically evaluated. In conclusion, it was found that both of the agents which are used during flap surgery are beneficial for both wound healing and flap viability when used individually or combined.
Effect of using fibrin tissue adhesive and oxidized absorbable cellulose polymer hemostatic agent on flap viability in wide tissue defects closed with tight flap
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi