DİYARBAKIR SÜRYANİ KADİM MERYEM ANA KİLİSESİ - SERT, ŞAHİN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Antakya Süryani Kadim Kilisesi içerisinde önemli bir yer tutan ve özellikle Güneydoğu Anadolu'nun en eski kiliselerinden biri olan Diyarbakır Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi geçmişten günümüze varlığını en canlı bir biçimde sürdürerek devam ettirmektedir. Tarihsel süreçte bu kilise bazen Süryani cemaatinin nüfusuna bağlı olarak ve bazen de, din adamlarının tercihleri doğrultusunda kimi zaman patriklik, kimi zamanda Metropolitlik görevini deruhte etmiştir. Diyarbakır Süryani Meryem Ana Kilisesi günümüzde her ne kadar geçmişteki gibi Süryani cemaati içinde aktif bir rol almasa da geçmişten günümüze Diyarbakır ve dünyadaki tüm Süryani cemaati için hala önemli bir çekim merkezi olmaya devam etmektedir. Anahtar kelimeler: Süryani, Kadim, Kilise, Meryem Ana

Diyarbakır Assyrian Ancient Virgin Mary Church, which has an important place in Antakya Assyrian Ancient Church and is one of the oldest churches in South-eastern Anatolia, continues its presence livingly from past to present. In the historical process, sometimes according to the population of Assyrian Congregation and sometimes in accordance with the decision of the religious, this church undertaken the role either patriarchate or Metropolitan. Today, even if it does not play any active role in Assyrian congregation like in the past, Diyarbakır Assyrian Ancient Virgin Mary Church still remains as an important center of attraction from past to the present for the Assyrian congregation both in Diyarbakır and the whole World. Key Words: Assyrian, Ancient, Church, Virgin Mary
Di?yarbakir Assyri?an Anci?ent Vi?rgi?n Mary Church
Keywords: Tarih; Din