DENEYSEL KÜNT KARACİĞER TRAVMASI OLUŞTURULAN RATLARDA ABOUND BESLENME SOLÜSYONUNUN KARACİĞER DOKU İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ - BULUT, UĞUR (Fırat Üniveristesi, 2013)
Travma Dünya?da genç nüfusun ensık ölüm nedenlerinden biridir. Künt batın travmalarında yaralanan organlar sıklık sırasına göre dalak, karaciğer ve diafragmadır. Günümüzde künt karaciğer yaralanmaları çoğunlukla konservatif tedavi edilmektedir. Bu çalışma ile künt karaciğer yaralanmalarında Abound Beslenme Solüsyonunun karaciğer doku iyileşmesi üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık. Wistar-Albino cinsi 200-250 gr ağırlığında 21 dişi rat kullanıldı. Genel anestezi sonrasında ratların sağ üst batın duvarına sabit ağırlık düşürülerek karaciğer travması oluşturuldu. Travma sonrası ratlar üç gruba ayrıldı. 7 gün boyunca her grup kendi kafesinde takip edildi. Grup I; travma uygulanmadı, sadece standart beslenme verildi. Grup II; karaciğerde travma sonrası herhangi bir tedavi verilmedi. Grup III; karaciğerde travma sonrası oral Abound Beslenme Solüsyonu verildi. Travma sonrası yedinci günde laparatomi yapılıp vena kava inferiordan kan örneği alındı ve ratlar sakrifiye edilip karaciğer total eksize edildi. Kan örneklerinden AST, ALT, ALP, Total protein, Albumin, Globulin, MDA, SOD, CAT, GSH, GST tayini yapıldı. Total olarak rezeke edilen karaciğer dokusunun histopatolojik incelemesinde karaciğerdeki inflamasyon derecesi ile Ki-67, blc-2 ve bax boyanma yüzdeleri değerlendirildi. Travma sonrası AST, ALT, ALP ve MDA düzeyleri Grup II?de diğer gruplardan daha yüksekti. Grup III?te Grup II?ye göre anlamlı enzim düşüşleri tespit edildi (p<0,05). Travma sonrasında total protein, albümin, globülin, GSH, GST ve SOD düzeyleri benzerdi (p>0,05). Karaciğerdeki inflamasyon skoru en yüksek Grup II?de izlendi. Grup III?te azalmıştı ama istatistiksel olarak benzerdi (p>0,05). Bcl-2, bax ve Ki-67?nin gruplar arasında değişimi istatistiksel olarak anlamlı izlendi (p<0, 05). Sonuç olarak; Abound Beslenme Solüsyonunun künt karaciğer travması sonrasında karaciğer yara iyileşmesi üzerine olumlu değişime sebep olmuştur. Bu olumlu sonuç klinik çalışmalar ile desteklendiğinde daha da anlamlı olacaktır. Anahtar Kelimeler: Travma, abound, karaciğer, iyileşme

Trauma is one of the most common causes of death of the young population in the world. The most common injuried organs in blunt abdominal trauma are spleen, liver and dyaphragma, respectively. Today, blunt hepatic injuries are mostly treated conservatively. We aimed to investigate the effects of Abound Nutrition Solution on the healing of liver tissue in blunt liver injuries with this study. 21 Wistar-Albino female rats weighing 200-250 grams were used. After general anesthesia, reduced to constant weight in the upper right abdominal wall of rats, liver injury was created. After trauma rats divided three groups. Each group follewed up for 7 days in their cage. Group I; trauma is not implemented. Was only a standard diet. Group II; no treatment was given in the liver after trauma. Group III; oral Abound Nutrition Solution was given in the liver after trauma. On 7th day of trauma laparotomy applied, blood samples had taken from Vena Cava İnferior than rats sacrified and liver had totaly exicised. İn blood samples with AST, ALT, ALP, Total protein, Albumin, Globulin, MDA, SOD, CAT, GSH and GST levels were studied. The liver inflamation degree with Ki-67, bcl-2 and bax dyeing percentages were evaluated histopathologically in the all totally resected livers. Post trauma period AST, ALT, ALP and MDA levels were higher in group II than other groups. There was significant decrease of liver enzymes level in group III in comparison group II (p<0,05). Total protein, albümin, globülin, GSH, GST and SOD levels after trauma were similar (p>0,05). The inflammation score of liver were the highest in Group II. Decreased in Group III but statistically similar (p>0, 05). Bcl-2, bax and Ki-67 viewed a statistically significant difference between the groups (p<0,05). In conclusion; After blunt liver trauma, abound nutrition solution causes positive changes on wound healing at liver. İf this positive result is supported by clinical studies, it will be more significant. Keywords: Trauma, abound, liver, healing
The effect of effectof abound alimentation solution for tissue healing on rats which experimental blunt liver trauma applied
Keywords: Genel Cerrahi