Abant Gölü ve Gölköy Göleti arasında mevsime bağlı su kalitesi değişimi ve alg potansiyelinin karşılaştırmalı analizi - Külköylüoğlu, Okan; Obalı, Olcay; Dügel, Muzaffer; Kılıç, Mustafa; Çelekli, Abuzer (My University, 2005)
Abant Gölü ve Gölköy göletinde Ağustos 2003 ve Ağustos 2005 tarihleri arasında aylık olarak yapılan fıtoplankton ve su kalitesine ait ölçümler değerlendirilmiştir. Buna göre Abant Gölünde 292 ve Gölköy Göletinde ise 289 fitoplankton'a ait olmak üzere, toplam 369 takson kaydedilmiştir. Sorenson (2.77) ve Jaccard (0.99) benzerlik analizlerine göre her iki ortamdaki sayısal benzerlik çok yüksektir. Her iki ortamda da kozmopolitan özellik taşıyan veya kirlilik gösterge tür olarak kabul edilen türler baskın halde bulunmuştur. Türkiye'de yaygın olarak görülen ve ötrofık göl karakterini temsil eden Navicula crytocephala türü her iki ortamda da düzenli olarak kaydedilmiştir. Koliform bakteri koloni sayıları yine her iki sucul alanda mevsime göre değişim (Abant Gölünde $1,1x10^3-2,2x10^6$ cfu ve Gölköy Göletil,$1.3x10^4-3,5x10^6$ cfu) göstermiştir. Bulgularımız her iki ortamda fıtoplankton gruplarının çevresel faktörlerden dolayı olumsuz etkilendiğini ve bununda genel anlamda bu sucul ekosistemlerin yapısal bozulma yolunda olduğunu ifade eder. Gözlemlerimiz ve bulgular söz konusu kirlenmenin temel nedenini insan unsuru faktörlere bağlamaktadır. İçme suyu kaynağı olarak düşünülen Gölköy Göleti mezotrofık-ötrofik yapı gösterirken, bir doğa harikası olan Abant Gölü ise mezotrofîk yapıdadır. Her iki ortamın koruma statüleri üzerinde ciddi bir iyileştirme çalışması yapılması gerektiği önerilmektedir. Aksi halde bu ortamlardaki bozulmanın yakın bir gelecekte çevre sağlığını olumsuz etkileme riski gelişebilir.
01.10.2005
Keywords: Biyoloji; Su Kaynakları; Çevre Bilimleri; Limnoloji; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi