KRONİK TİNER İNHALASYONU SONRASI RATLARDA MELATONİNİN, ÖĞRENME VE HAFIZA YETENEĞİ İLE BEYİN DOKUSU, SİNİR HÜCRESİ ADHESİON MOLEKÜLLERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - AKDEMİR, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2004)
Son dönem çalışmalar, Nöral Celi Adezyon Moleküllerinin (NCAM) öğrenme ve uzun dönem hafızanın kurulmasında önemli bir rolü olduğunu göstermektedir. Tinerin organizma üzerindeki olumsuz etkileri sürekli araştırma konusu olmuştur. Çalışmamızda uzun dönem tiner verilen ratlarda öğrenme ve hafıza yeteneğinin nasıl etkilendiği incelendi. Tinerin olumsuz etkilerinin bilinen güçlü bir antioksidan olan melatonin tarafından önlenip önlenemediğine bakıldı. Ayrı gruplardaki ratlann; korteks, serebellum ve hippokampusları ayrılarak SDS- elektroforez yöntemi ile NCAM proteinleri ayrıştırılmış, sonrada immunbloting yöntemi ile bunların seviyeleri ölçülmüştür. Bu yapılırken NCAM protein düzeyinin beynin belli bölgelerinde, özellikle hipokampusta yoğunlaştığı gözlemlenmiştir. Tinerin öğrenme üzerinde olumsuz etkileri, NCAM düzeylerinin düşüklüğü ile paralel seyretmektedir. 200 ppm./gün tiner verilmesi ile ratlarda oluşan öğrenme ve hafıza üzerindeki olumsuz etkilerin, melatonin ile önlendiği istatistiksel olarak gösterilmiştir. Tinerin olumsuz etkilerinin ortadan kalkması öğrenme üzerine etkilerinin reversibil olabileceğini göstermiştir. Anahtar kelimeler: NCAM, öğrenme ve hafıza, tiner bağımlılığı, melatonin

Recent studies revealed that the Neural Cell Adhesion Molecules (NCAM) have significant role on the learning and long term memory. The adverse effects of thinner on the organism has been a matter of research for a long time. The changes of ability of the learning and long term memory has been investigated on the long term thinner applicated rats in our study. NCAM proteins has been searched in the cortical, cerebellar, and hypocampal tissues through the SDS-electrophoresis method, then the levels of the NCAM proteins were measured by the immuneblotting technique. The NCAM proteins were densly accumulated in the hypocampal region. The adverse effects of the thinner on the learning activity was related to the low levels of the NCAM. It has been shown that the adverse effects of the thinner, caused by 200 ppm/day on rats, on the learning and long term memory deficit could be prevented by melatonin statistically. Improvement of the adverse effects of the thinner by melatonin reveals that effects can be reversible. Key words: NCAM, learning and memory, thinner abuse, melatonin
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Nöroşirürji; Neurosurgery