BİYOLOJİK AFET (COVID-19) VE DOĞAL AFET (DEPREM) ZAMANINDA GRUPLARARASI TEHDİT ALGISI VE DİNİ TUTUMUN SURİYELİLERE İLİŞKİN ÖN YARGIDAKİ ROLÜ - KILINÇ, GÖNÜL (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmanın temel problemi toplumsal travmalar olan afetlerin yaşandığı süreçte bireylerin dini tutumlarının ve tehdit algılarının, onların ön yargısal tutumlarında nasıl bir rolünün olduğunu ortaya koymaktır. Bu nedenle bu tezin temel amacı, doğal bir afet olan depremi ve biyolojik bir afet olan COVID-19 pandemisini aynı zaman diliminde yaşayan yerli halkın, Suriyeli sığınmacılara yönelik ön yargısal tutumlarında ne gibi bir değişiklik olduğunu ve bu değişikliklerde onların dini tutumlarının nasıl bir rolünün olduğunu betimlemektir. Tecrübe edilen bu durumun daha derinlemesine anlaşılması ve katılımcıların mevcut duruma yaklaşımlarını daha iyi anlamak için bu tez çalışmasında nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve desen olarak fenomenoloji (olgubilimsel) tercih edilmiştir. Durumlar arasında zenginliğin oluşması için ise amaçlı örnekleme türü belirlenmiştir. Araştırmaya 25 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılara hazırlanan görüşme formunda bulunan sorular yöneltilmiş ve elde edilen veriler ses kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Daha sonra veriler betimsel ve içerik analiz teknikleri aracılığı ile çözümlenmiştir. Bu tez çalışmasında aynı dine mensup olmanın ve dini inancın, Suriyeli sığınmacılara yönelik ön yargısal tutumları azalttığı veya ortadan kaldırdığı görülmüştür. Bununla beraber deprem ve COVID-19 gibi afetlerin yaşanmasının, yerel halkın Suriyeli sığınmacılara yönelik olumlu tutumların oluşmasına ve ön yargısal tutumların azalmasına neden olduğu anlaşılmıştır. Katılımcılarda Suriyeli sığınmacılara yönelik sembolik ve gerçekçi tehdit algılarının olduğu sonucuna varılmıştır. Bu tehdit algılarının azalmasında dini benzerliğin olumlu bir yönde etkisinin olduğu görülmüştür.

The main problem of this study is to reveal the role of individuals' religious attitudes and threat perceptions in their prejudiced attitudes in the process of disasters, which are social traumas. Therefore, the main purpose of this thesis is to describe the change in the prejudiced attitudes of the local people living in the same time period between the earthquake, which is a natural disaster, and the COVID-19 pandemic, which is a biological disaster, and what role their religious attitudes play in these changes. In order to understand this experienced situation in more depth and to better understand the approaches of the participants to the current situation, qualitative research method was used in this thesis study and phenomenology was preferred as a design. Purposive sampling type was determined in order to create richness among the situations. 25 participants were included in the study. The questions in the interview form prepared were asked to the participants and the data obtained were recorded with a voice recorder. Then, the data were analyzed through descriptive and content analysis techniques. In this thesis, it has been seen that belonging to the same religion and religious belief reduces or eliminates prejudiced attitudes towards Syrian refugees. However, it has been understood that the occurrence of disasters such as earthquake and COVID-19 caused positive attitudes of the local people towards Syrian refugees and a decrease in prejudiced attitudes. It was concluded that the participants had symbolic and realistic threat perceptions towards Syrian refugees. It has been observed that religious similarity has a positive effect on the reduction of these threat perceptions.
The role of intergroup threat perception and religious attitude in prejudice regarding Syrians in time of biological disaster (COVID-19) and natural disaster (earthquake)
Keywords: Din