Birliktelik kurallarının madenciliği için genetik algoritma ve bulanık küme tabanlı yeni bir yaklaşım - Alatas, Bilal; Arslan, Ahmet (My University, 2005)
Bu makalede, {alındı, alınmadı}ya da {var, yok} şekilde ikili değerler dışında kategorik ve nicel değerler de içeren veri tabanlarında birliktelik kurallarının keşfi için yapay zeka ve zeki hesaplama tekniklerinden genetik algoritma bulanık mantık tabanlı etkili, yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Genetik algoritmalarda başlangıç populasyonunu gelişigüzel üretmek yerine, bunu çözüm uzayına düzgün dağıtan düzenli populasyon yöntemi kullanılmıştır. Genelde kullanılan yöntemlerin aksine yüksek destek ve güven değerlerine sahip birliktelik kuralları yoğun nesne kümeleri üretilmeden direkt olarak ve her veri tabanı için belirlenmesi güç olan minimum güven ve minimum destek eşiklerine ihtiyaç duyulmadan keşfedilmiştir. İlginç birliktelik kurallarını bulmak için uyarlamalı mutasyon ve elitizm stratejisi uygulanmıştır. Bu şekilde genetik algoritmanın son populasyonu ilginç birliktelik kurallarını temsil etmiştir. Önerilen yöntem hem yapay bir veri tabanında hem de Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans öğrencilerinin ders not kayıtlarında denenmiş, kullanışlı ve ilginç kurallar etkili şekilde bulunmuştun
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği