HİND DOMUZU MODELİNDE AKUSTİK TRAVMANIN ÖNLENMESİNDE GİNKGO BİLABO, E VİTAMİNİ VE ALLOPÜRİNOL`ÜN ROLÜ - AŞKIN, ZEKİ (Fırat Üniveristesi, 1995)
Gürültülü ortamlarda çalışan milyonlarca kişi gürültüye bağlı işitme kaybı riski altındadır. Oluşan işitme kaybının şu anda tedavisi mümkün olmayıp, sadece mekanik koruyucu tedbirlerle bu risk azaltabilmektedir. Gürültüye bağlı işitme kaybının altında yatan mekanizma tam olarak aydınlatılamamış olup; serbest oksijen radikallerinin de rol oynayabileceği fizikokimyasal olayların kombinasyonu sorumlu tutulmaktadır. Bu deneysel çalışmada gürültüye bağlı işitme kaybının önlenmesinde allopürinol, E vitamini ve ginkgo biloba ekstresinin koruyucu etkisi olup olmadığını araştırdık. Beşer denekten oluşan beş grup oluşturuldu. Kontrol grubu; gürültü ve ilaç almadı, gürültü grubuna 72 saat 100 dB SPL gürültü, allopürinol grubuna 100mg/kg/gün allopürinol+72 saat 100 dB SPL gürültü, ginkgo biloba grubuna 100mg/kg/gün ginkgo biloba+72 saat 100 dB SPL gürültü, E vitamini grubuna 50 mg/kg/gün E vitamini+72 saat 100 dB SPL gürültü uygulandı. Gürültüyü takiben geçici eşik değişiklikleri ve bir haftalık dinlenme peryodu sonrasında kalıcı eşik değişiklikleri belirlendi. İşitme eşikleri klik, 4 kHz tone burst ve 8 kHz tone burst uyaranıyla elde edilen elektrokokleografi kayıtlarında belirlendi. Geçici eşik değişikliği üzerine allopürinol ve E vitamininin kısmen daha fazla olmak üzere ilaçların çok az koruyucu etkisi olduğu tespit edildi. Kalıcı eşik değişikleri üzerine allopürinol ve E vitamininin iyileştirici etkisi olmayıp, ginkgo biloba ekstresinin klik ve 8 kHz tone burst uyaranıyla tespit edilen eşiklerde belirgin iyileştirici etkisi görüldü. Bu bulgular gürültüye bağlı koklear hasarda serbest oksijen radikallerinin kısmen etkili olabileceğini, bunun yanında patogenezde SOR hasarından daha etkili ve önemli başka mekanizmaların varlığını düşündürmektedir. En fazla kalıcı işitme kaybının 4 kHz de olması ve 4 kHz de hiç bir ilacın koruyucu etki göstermemesi, kokleanın bu bölgesinde kimyasal hasardan çok mekanik hasarın etkili olduğunu düşündürmektedir. 54
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz; Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)