Fasciola hepatica'nın Morfometrik ve Moleküler Analizi - Gelen, Selin; Kesik, Harun Kaya; Şimşek, Sami (My University, 2016)
Bu çalışma, erişkin Fasciola spp. örneklerinin morfolojik ve morfometrik analizinin yapılması ve moleküler analiz sonuçlarıyla kıyaslanması amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla, 20 farklı sığırdan kesim sonrası elde edilen 20 erişkin Fasciolaspp. örneği çalışmaya dahil edilmiştir. Parazitlerin morfometrik analizleri stereo mikroskopta 7 farklı parametre kullanılarak yapılmıştır. Moleküler analiz amacıyla ise gDNA izolasyonunu takiben mt-CO1 gen bölgeleri polimeraz zincir reaksiyonu(PZR)ile çoğaltılmış ve takiben kesin tür tayini için AluIenzimi kullanılarak polimeraz zincirreaksiyonu-restriksiyon bölümünün uzunluk değişkenliği(PZR-RFLP)analizi yapılmıştır. Neticede erişkin parazitlerin morfolojik olarak benzer ölçülerde oldukları ve moleküler olarak da hepsinin F. hepaticaolduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma ile F.hepatica'nın morfometrik ve moleküler ayrımı konusuna dikkat çekilmiştir.
Keywords: Mikroskopi; Biyoloji; Parazitoloji; Veterinerlik