Hazar gölü' nde (Elazığ) yaşayan Capoeta copoeta umbla (Heckel, 1843)' nın üreme özellikleri - Yüce, Songül; Şen, Dursun (My University, 2003)
Bu çalışma Mart 1995 – Şubat 1996 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmada, Elazığ Hazar Göl’ünde yaşayan C.c. umbla ( Heckel, 1843 )’ nın eşey ve yaş kompozisyonu , üreme peryodu, eşeysel olgunluk yaşı, yumurta çapı ve yumurta verimi saptanmıştır. Vücut ağırlığı – ovaryum ağırlığı ilişkisi (r = 0,55); vücut ağırlığı – testis ağırlığı ilişkisi (r = 0,90); vücut uzunluğu – ovaryum ağırlığı ilişkisi (r = 0,42); vücut uzunluğu– testis ağırlığı ilişkisi (r = 0,75); yaş grubu–yumurta sayısı ilişkisi (r = 0,95); ovaryum ağırlığı– yumurta sayısı ilişkisi ( r = 0,39 ); vücut uzunluğu– yumurta sayısı ilişkisi (r = 0, 64 ) ve Vücut ağırlığı – yumurta sayısı ilişkisi ( r = 0,74 ) olarak belirlenmiştir.Eşeysel olgunluğa dişilerin III yaşında, erkeklerin ise II yaşında eriştikleri ve üreme periyodunun mayıs-temmuz olduğu, ortalama yumurta çapı nın 1-1,7 mm arasında değiştiği saptanmıştır.
Keywords: Döllenme gücü; balık yumurtası; Elazığ; Hazar Gölü; testis; yumurtalıklar; yumurta sayısı; balık yumurtlama mevsimi; üreme özellikleri; üreme; çap; vücut ağırlığı; yaş kompozisyonu; Capoeta capoeta umbla