Amigdalin ile zehirlenen koyunlarda siyanür ve tiyosiyanatın rumen sıvısı ve kandaki bazı toksikokinetik parametrelerinin araştırılması - Pirinçci, İbrahim; Tanyıldız, Sadettin; Kaya, Sezai; Yarsan, Ender; Özaydın, Songül (My University, 1998)
Bu araştırma amigdalin ile zehirlenen koyunlarda rumen siyanür ve kan siyanür ile tiyosiyanat düzeylerine ait bazı toksikokinetik parametrelerin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Bu çalışmada, ağırlıkları 35-45 kg arasında olan 32 koyun kullanıldı. Amigdalin 0.25, 0.5, 1 ve 1.5 mg/kg dozlarında ağız yoluyla verildikten sonra 0.5, 1, 2, 4, 8, 24, 48 ve 72. saatlerde alınan rumen sıvısı ve kan örneklerindeki siyanür ve tiyosiyanat düzeyleri belirlenerek, bunların dağılım dönemi yarı ömrü, atılım dönemi yarı ömrü, ortalama kalış süresi ve eğri altında kalan alan gibi bazı toksikokinetik pa¬rametreler belirlendi. Kullanılan dozlara göre rumen sıvısındaki siyanür düzeylerinin dağılım dönemi yarı ömürleri sı¬rasıyla, 0.1810.009, 0.1410.01, 4.6610.11 ve 4.82+0.1. saat; atılım dönemi yarı ömürlerinin sırasıyla 17.2210.66, 14.8010.43, 9.2110.16 ve 9.6610.40. saat; ve eğri altında kalan alan (EAA) değerlerinin sırasıyla, 30.6810.65,30.04±0.24, 38.57±0.22 ve 39.29±0.17 ng.saat/ml olduğu görüldü. Bunun yanında siyanürün ortalama kalış sürelerinin sırasıyla, 26.52+1.01, 23.66±0.33, 19.55±0.12 ve 19.72±0.35.saat; siyanürün doruk noktaya ulaşma süresinin sırasıyla 2, 1, 8 ve 8.saat; ve doruk siyanür düzeylerinin sırasıyla 0.983, 1.025, 1.241 ve 1.245 u.g/ml olduğu belirlendi. Kul¬lanılan dozlara göre kan siyanür düzeylerinin, dağılım dönemi yarı ömürlerinin sırasıyla, 0.1510.05, 0.4210.04, 1.4512.05 ve 9.73+3.74 saat; atılım dönemi yarı ömürlerinin sırasıyla, 59.48+4.40, 55.12142.66, 70.7714.10 ve 48.05119.27 saat; ve eğri altında kalan alan (EAA) değerlerinin sırasıyla, 18.4510.85, 45.10121.14, 27.45+2.02 ve 25.76+2.77 jxg.saat/ml olduğu tespit edildi. Kandaki siyanürün ortalama kalış sürelerinin ise sırasıyla, 87.5615.93, 86.94+54.02, 105.93+7.25 ve 75.21123.10 saat; doruk yoğunluğa ulaşma süresinin 1 saat; ve doruk siyanür dü¬zeylerinin sırasıyla 0.165, 0.173, 0.166 ve 0.210 ug/ml olduğu belirlendi. Kullanılan dozlara göre kan tiyosiyanat dü¬zeylerinin dağılım dönemi yarı ömürlerinin sırasıyla, 2.0511.45, 0.16+0.05, 0.1710.04 ve 0.2910.13. saat; atılma dönemi yarı ömürlerinin sırasıyla 88.93125.08, 73.21119.44, 80.28110.41 ve 80.81115.26. saat; EAA değerlerinin sırasıyla 8.6016.42, 7.4712.40, 7.1411.02 ve 10.6713.55 ug saat/ml; ve kandaki ortalama kalış sürelerinin sırasıyla 130.56+36.48, 107.20127.54, 117.23114.65 ve 117.67+22.01. saat olduğu hesaplandı. Ayrıca doruk konsantrasyon sü¬relerinin sırasıyla, 1, 2, 2 ve 2.saat; ve doruk tiyosiyanat değerlerinin ise sırasıyla 0.064, 0.056, 0.066 ve 0.056 |ig/ml ol¬duğu belirlendi.
Keywords: Koyun; zehirlenme; toksisite; kan parametreleri; amigdalin; glukozit; tiyosiyanatlar; siyanür; rumen sıvısı