OYUNUN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ - Özer, Arzu; Gürkan, Alper Cenk; Ramazanoğlu, Oğuz (Fırat University, 2006)
Eğlenceli bir etkinlik olan ve çocukların ruhsal doyumunu sağlayan oyun,  onların beden ve moral gelişimine katkıda bulunurak iyi davranışlar ve alışkanlıklar kazandırır. Çocuklar, oyunla coşku ve sevinç duygusun sa-hip olurlar. Oyun, çocuğun hayatı, canlılığı, dünyayı tanıması, varlığı ve her şeyidir. Araştırmanın amacı, oyunun çocuklar için önemini vurgulayarak oyunun onların gelişimlerindeki katkılarının neler olduğunu inceleyerek etkilerinin değerlendirmesini yapmaktır. Bu araştırmada yöntem olarak analitik metot kullanılmıştır. Araştırmanın amacı ile ilgi literatür taranmasıyla elde edilen bilgiler tasnif ve yorumla-narak değerlendirilmiştir. Çocuk oyunları, çocuğun eğitiminde ve kişiliğinin gelişiminde önemli bir yer tutmaktadır. Çocuk eğitimi, toplumsal kültür açısından önemli olduğu gibi eğitim ve ruh bilimi yönünden de önem taşımaktadır. Çocuk, gerekli olan davranış, bilgi ve becerilerini oyun içinde kendiliğinden öğrenir. Çocuğun kişiliği oyun içinde daha belirgin çizgilerle ortaya çıkar ve gelişir. Çocuk, kavramları, cisimleri, toplumsal kuralları, haklarını ve mücadele etmeyi oyun içerisinde algılar, sonra anlar, sonra da öğrenir ve geliştirir. Oyun, fiziksel, sosyal, zihinsel, psikolojik ve duygusal yönden çocuğu etkiler ve gelişmesine katkıda bulunur. Sonuç olarak, oyun çocuğun boş zamanlarını doldurma aracı olarak görülmemelidir. Oyunun gerçek ve önemli bir eğitim aracı olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Oyun çocuğun hayal gücünü, yaratıcılığını geliştirir, insan ilişkilerini, yardımlaşma etkileşimini arttırır. Çocuğa güçlükle öğretilen pek çok kural, oyun sırasında daha kolay öğretilebilir. Kısacası oyun, kişinin kendisini anlatabildiği en kolay yoldur ve eğitimin bir parçasıdır.