Bakır Sülfat Toksisitesi Oluşturulan Ratlarda Krisin ve Fluniksin Meglumin’in Kan Parametreleri Üzerine Etkileri - Güllüoğlu, Hakan; Seven, Pınar Tatlı; Seven, Ismaıl; Baykalır, Burcu Gül (My University, 2018)
Bu araştırma, aşırı bakıra maruz bırakılmış ratlarda krisin ve fluniksin meglumin’in, bazı kanparametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada bireysel olarak barındırılan36 adet erkek Sprague-Dawley rat; Kontrol, Bakır Sülfat (Cu, 500 ppm canlı ağırlık (BW)/gün,gavaj), Fluniksin Meglumin (FM; 2,2 ppm BW/gün, periton içi (ip)), Krisin (Krisin, 50 ppm BW/gün,gavaj), Bakır Sülfat+Fluniksin Meglumin (Cu+FM; 500 ppm BW/gün bakır sülfat, gavaj ve 2,2 ppmBW/gün fluniksin meglumin, ip) ve Bakır Sülfat+Krisin (Cu+Krisin 500 ppm BW/gün bakır sülfat,gavaj ve 50 ppm BW/gün krisin, gavaj) olarak rastgele altı gruba ayrıldı. Kontrol, FM, Krisin,Cu+FM ve Cu+Krisin gruplarında serum glikoz (P<0.05), kortizol düzeyleri (P<0.01) ile alaninaminotransferaz (ALT; P<0.01) aktiviteleri, Cu grubundan önemli derecede düşük bulundu. Ayrıca,Cu+Krisin grubunda serum aspartat aminotransaminaz (AST) aktivitesi, Cu grubundan önemliderecede düşük bulundu (P<0.05). Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), düşük yoğunluklulipoprotein (LDL), çok düşük yoğunluklu lipoprotein (VLDL), total kolesterol, trigliserit, total protein,albümin, kreatinin, globulin ve kan üre azotu (BUN) düzeylerinde anlamlı farklılıklar gözlenmedi. Buçalışma fluniksin meglumin ve krisin’in, Cu uygulanan sıçanların bazı önemli kan parametrelerindeiyileşme sağladığını göstermiştir.
Keywords: Veterinerlik