KARBON TETRAKLORÜR (CCL4) İLE AKCİĞER HASARI OLUŞTURULMUŞ RATLARDA ÇÖREK OTU (NİGELLA SATİVA L.)'NİN KASPAZ-3, KASPAZ-9, ERK, AKT PROTEİNLERİNİN EKSPRESYONU VE DNA HASARI ÜZERİNE ETKİSİ - BOYDAK, DİDEM (Fırat Üniveristesi, 2015)
Çörek otu (Nigella sativa L.) akciğer üzerinde etkili olan bitkilerden biri olup yüzyıllardır tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, karbon tetraklorür (CCl4) ile ratlarda oluşturulan akciğer hasarına karşı, çörek otunun, koruyucu bir rolünün olup olmadığı araştırılmıştır. 28 adet erkek Wistar albino (n=28, 8 haftalık) rat kullanılmıştır. Ratlar, 4 gruba ayrılmış ve her grupta 7 rat yer almıştır. Gruplar: (i) Negatif Kontrol (NK): Normal su tüketen, CCl4 ve çörek otu verilmeyen grup; (ii) Pozitif Kontrol (PK): Normal su tüketen, CCl4 verilmeyen fakat çörek otu verilen grup; (iii) CCl4 Grubu: Normal su tüketen ve CCl4 verilen grup (1,5 ml/kg canlı ağırlığı, ip); CCl4 + çörek otu Grubu (CCl4 +ÇO): CCl4 ve çörek otu verilen grup (1,5 ml/kg canlı ağırlığı, ip). Kaspaz-3, kaspaz-9, erk, akt protein sentezlerine western blotlama ile bakılmıştır. Akciğer dokusundaki apoptozis düzeyi TUNEL metodu incelemeleriyle; DNA fragmantasyonu ise agaroz jel elektroforeziyle tespit edilmiştir. Plazma ve Akciğer dokusunda MDA tayini spektrofotometre ile yapılmıştır. Sonuç olarak, CCl4 + ÇO grubunda CCl4 grubuna göre; MDA miktarı azalmış; kaspaz-3, kaspaz-9 sentezi artmış, erk ve akt proteinlerinin ekspresyon düzeyi azalmıştır. CCl4 + ÇO grubunda, CCl4 grubuna göre apoptotik indeks (TUNEL sonuçları) düşmüş ve normal değerlere yaklaşmıştır. Bu sonuçlar da göstermektedir ki çörek otu bitkisi ratlarda akciğeri, hasara karşı korumaktadır ve bu bulgular, insanlar üzerinde yapılacak olan çalışmalara da yol gösterici olabilecektir.

Black cumin (Nigella sativa L.) is one of the plants that are effective on the lung, are used for treatment for centuries. The aim of this study was to examine whether Black cumin (Nigella sativa L.) plays a protective role against the damage in the lung by administering carbontetrachloride (CCl4) to rats. 28 male Wistar albino (n=28, 8 weeks old) rats have been used in the study. Groups were divided into four, and 7 rats involved in each group. The groups were: (i) Negative Control (NC): Normal water consuming group to which no CCl4 and Black cumin (BC) is administered; (ii) Positive Control (PC): Normal water consuming group to which no CCl4 is administered but BC is administered; (iii) CCl4 Group: Normal water consuming and group to which CCl4 is administered (1.5 ml/kg live weight, ip); (iv) CCl4 + BC group: CCl4 and BC administered group (1.5 ml/kg live weight, ip). Caspase -3, caspase -9, erk, akt protein syntheses were examined via western blotting. Tissue apoptotic index was examined via TUNEL method. The DNA fragmentation was detected by agarose gel electrophoresis. MDA (malondialdehyde) determination in plasma and lung tissue was made using spectrophotometer. As Results; MDA amount has decreased, caspase-3, caspase-9 has increased and erk, akt has decreased in the CCl4 + BC group in comparison to CCl4 group whereas it was observed in the CCl4+BC group that the apoptotic index (TUNEL results) decreases in comparison with the CCl4 group thus approaching normal values. These results show that BC plant protects the rat lung against damage and these findings, may be guiding in researchers which conducted on humans.
The effect of black cumin (Nigella sativa L.) on the caspase-3, caspase-9, erk, akt protein expression and DNA damage in rats with carbon tetrachloride (CCl4)-induced lung damage
Keywords: Biyoloji