A Study on Planktonic and Epipelic Algae Occurring in Karakaya Dam Lake (Elazığ, Türkiye) - Sönmez, Feray; Örnekci, Gürel Nedim; Koçer, Mehmet Ali Turan; Uslu, Ali Atilla (My University, 2022)
Bu çalışma, Karakaya Baraj Gölü'ndeki iki alg topluluğunun tür kompozisyonunu belirlemeyi amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda; Haziran 2010 ile Mayıs 2011 arasında gölde fitoplanktonik alg türlerinin ortaya çıkış ve bolluklarındaki değişimler aylık olarak incelenirken epipelik alglerdeki değişimler ise mevsimsel olarak incelenmiştir. Bu araştırma için Karakaya Baraj Gölü'nde beş istasyon seçilmiştir. Baraj gölü fitoplanktonunda Bacillariophyta (27 takson), Charophyta (2 takson), Chlorophyta (3 takson), Cyanobacteria (3 takson), Miozoa (2 takson) ve Ochrophyta'ya (1 takson) ait toplam 38 alg taksonu tespit edilmiştir. Cocconeis, Cymbella, Fragilaria, Nitzschia, Stauroneis ve Surirella cinsleri fitoplanktonda iki taksonla temsil edilmiştir. Tüm algler arasında Ceratium hirundinella, yıl boyunca fitoplanktonda sürekli bulunmasıyla dikkat çekici olmuştur. Karakaya Baraj Gölü epipelik alg topluluğunda Bacillariophyta (21 takson), Charophyta (1 takson), Chlorophyta (2 takson) ve Cyanobacteria'ya (1 takson) ait toplam 25 alg taksonu kaydedilmiştir. İstasyonlarda diyatomelerin ve diğer alg türlerinin ortaya çıkışlarındaki mevsimsel değişimler ve bollukları karşılaştırılmış ve baraj gölünün fiziksel ve kimyasal özellikleri ile ilişkili olarak tartışılmıştır.
Keywords: Balıkçılık; Bitki Bilimleri