BEKİR YILDIZ'IN ESERLERİNDE İZLEK VE YAPI - DURUKOĞLU, SALİM (Fırat Üniveristesi, 2012)
Çalışmamız; 1951 yılında Resimli Tomurcuk (Haftalık Çocuk Gazetesi) dergisinde çocuk öyküleri yayımlayarak yazın hayatına başlayan, 1966-1984 yılları arasında yazıp yayınladığı beş roman, on yedi öykü kitabı içinde bir araya getirdiği 153 hikaye, hikaye - röportaj ve masal olarak sınıflandırılabilecek hikaye ve hikayemsi eser veren Bekir Yıldız'ın; hayatı, edebi kişiliği, romanları ve hikayelerinin izlek ve yapı yönünden, insan eser bağlamında incelenmesini içermektedir.Bu çalışma, Bekir Yıldız'ın Reşo Ağa, Kara Vagon, Kaçakçı Şahan, Sahipsizler, Evlilik Şirketi, Beyaz Türkü, Dünyadan Bir Atlı Geçti, Demir Bebek, Mahşerin İnsanları, Bozkır Gelini, Harran, Alman Ekmeği, İnsan Posası, Yaman Göç, Röportajlar, Ölümsüz Kavak, Arılar Ordusu, adlı öykü kitapları; Türkler Almanyada, Halkalı Köle, Aile Savaşları Ve Zalim Ve İnanmış Ve Kerbela, Darbe romanları temel alınarak gerçekleştirilmiştir.Romanlar da yazmasına rağmen hikayeciliği ile şöhret kazanan, Türk edebiyatında sosyal - gerçekçi / toplumcu çizgisiyle tanınan Bekir Yıldız; eserlerinde Anadolu insanının yaşamını, töreler karşısındaki tutumunu, ağa-köylü ilişkilerini, kaçakçılığı, kan davasını, eşkıyalığı, kırsal kesimden büyük kentlere ve Almanya'ya çalışmaya giden insanların bunalımını / kültürel çatışmalarını ve evlilik kurumunun çarpık yönlerini, feodalizmi, emperyalizmi, kapitalizmi, sosyalizmi, vb. konuları işlemiştir. Eserlerine kendi yaşamından kesitler eklemiş, sansürsüz gerçekçilik ilkesiyle yazmıştır.Anahtar Sözcükler: Bekir Yıldız, Roman, Hikaye, Hikaye - Röportaj, Masal, Almanya, Harran / Urfa, Toplumcu Edebiyat

This study contains the thematic and structural analysis of the life, literary personality, novels and stories of Bekir Yıldız within the human-work context, who began his literary career in 1951 writing juvenile stories in Resimli Tomurcuk (Weekly Children Bulletin) magazine, and wrote and published five novels, 153 stories compiled in seventeen story collections, and stories and story-like works that can be classified as story - interview and tale between 1966-1984.This study was conducted based on Bekir Yıldız?s works including stories as Reşo Ağa, Kara Vagon, Kaçakçı Şahan, Sahipsizler, Evlilik Şirketi, Beyaz Türkü, Dünyadan Bir Atlı Geçti, Demir Bebek, Mahşerin İnsanları, Bozkır Gelini, Harran, Alman Ekmeği, İnsan Posası, Yaman Göç, Röportajlar, Ölümsüz Kavak, Arılar Ordusu, and novels as Türkler Almanyada, Halkalı Köle, Aile Savaşları Ve Zalim Ve İnanmış Ve Kerbela, Darbe.Gaing a name in story writing beside writing novels and known in the Turkish literature with his social - realistic / socialist trend Bekir Yıldız elaborated such topics as the life of Anatolian people, their stances against töre, peasant-landowner relations, smuggling, feud, terrorism, the depression and cultural clashes of people immigrating from rural areas to urban areas and Germany to work, dysfunctional aspects of marriage, feudalism, imperialism, capitalism, socialism, etc. He added to his works some parts from his own life and wrote with the principle of uncensored reality.Keywords: Bekir Yıldız, Novel, Story, Story - Interview, Tale, Germany, Harran / Urfa, Sociable Literature
The theme and structure in the Bekir Yildiz's works
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı