Farklı dozlarda indometasin uygulanan ratlarda bazı biyokimyasal değerlerin belirlenmesi - Karahan, İzzet; Pirinçci, İbrahim; Bülent, Elitok; Ateşşahin, Ahmet (My University, 2000)
Bu çalışma, üç farklı dozda indometasin verilen ratlarda serum aspartat transaminaz (AST), alanin transaminaz (ALT), gamma glutamyl transpeptidaz (GGT), alkalen fosfataz (ALP), laktat dehidrogenaz (LDH), kreatin fosfokinaz (CPK), sorbitol dehidrogenaz (SDH), total bilirubin (TB), direk bilirubun (DB), total protein (TP), albumin (ALB), trig-liserid (TG), glikoz (GL) ve ozmolalite (OZM) düzeylerinde meydana gelen değişiklikleri belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada 84 adet rat kullanıldı. İndometasin kas içi yolla 2.5, 5.0 ve 7.5 mg/kg dozlarında verildi. Kan örnekleri 0.5, 1, 2, 4, 8, 12 ve 24. saatlerde alındı. Bu örnekler biyokimyasal değerler yönünden analiz edildi. Sonuç olarak, deneysel yolla farklı dozlarda indometasin verilen ratlarda indometasinin AST, ALT, GGT, ALP, LDH, CPK, SDH, TB, DB, GL düzeylerini ve OZM değerlerini artırdığı, buna karşılık TP, ALB ve TG düzeylerini azalttığı belirlendi.
Keywords: Kan kimyası; işlem; sıçan; indometasin; dozaj etkileri