Stiren-ko-bütilmetakrilat kopolimeri: Sentezi, karakterizasyonu ve ters gaz kromatografisi ile camsı geçiş sıcaklığı ve adsorbsiyon ısısı tayini - Açıkses, Aslışah; Özdemir, Eyüp; Coşkun, Mehmet (My University, 1998)
Bu çalışmada radikalik yolla, 60°C'de başlatıcı olarak Benzoil Peroksit kullanılarak (ST-ko-BMA) kopolimeri sentezlendi. Elde edilen kopolimerin IR, $^1H-NMR$ ve $^{l3}C-NMR$ spektrumları alınarak karakterizasyonu yapıldı. Ayrıca ters gaz kromatografisi yöntemi kullanılarak (ST-ko-BMA) kopolimerinin camsı geçiş sıcaklığı (Tg) ve bazı hidrokarbon, alkol ve aminlerin (ST-ko-BMA) kopolimeri üzerindeki molar adsorbsiyon ısıları tayin edildi. (ST-ko-BMA) kopolimerin camsı geçiş sıcaklığı 342 K bulundu. Camsı geçiş sıcaklığı altındaki sıcaklıklarda kopolimer üzerinde probların adsorbsiyon ısısı hidrokarbonlarda n-hekzan < n-heptan < n-oktan < n-dekan, alkollerde metil alkol < etil alkol < propil alkol < bütil alkol < pentil alkol, aminlerde ise etil amin < propil amin < bütil amin sırasına göre arttığı bulundu. Alkolerin adsorbsiyon ısıları hidrokarbon ve aminlere göre daha yüksek olduğu gözlendi.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik; Polimer Bilimi