ORTOPEDİK ALT EKSTREMİTE CERRAHİSİNDE HASTA KONTROLLÜ ANALJEZİDE TRAMADOLÜN FARKLI DOZ REJİMLERİNİN HASTA KONFORU ÜZERİNE ETKİLERİ - YILDIZ, FUAT (Fırat Üniveristesi, 2009)
Elektif alt ekstremite ortopedi cerrahisi geçiren ASA I-II hastalara postoperatif dönemde HKA cihazı ile farklı dozlarda tramadol HCl uyguladık ve hasta konforu açısından en uygun dozu bulmayı amaçladık.Bu amaçla 60 hastayı rastgele 4 gruba ayırdık ve doz rejimlerini Grup I'e 1 mg/kg tramadol HCl 2x1 (intravenöz) lüzum halinde, Grup II'ye 0.5 mg/kg tramadol HCl yükleme dozu, 10 mg bolus doz, 8 mg/saat hızında bazal infüzyon, Grup III'e 1 mg/kg tramadol HCl yükleme dozu, 10 mg bolus doz, 8 mg/saat hızında bazal infüzyon ve Grup IV'e 1.5 mg/kg tramadol HCl yükleme dozu, 10 mg bolus doz, 8 mg/saat hızında bazal infüzyon (intravenöz) olacak şekilde belirledik. Tüm gruplara ekstübasyonu takiben 1 mg/kg tramadol HCl uyguladık. Uygulanan aneljezinin öncesinde ve postoperatif 12. saatte profilaktik antiemetik olarak granisetron HCl'ü 3 mg intravenöz yaptık. Hasta kontrollü analjezi cihazının 2., 3. ve 4. gruplarda kilitli kalma süresini 15 dakika, dört saatlik maksimum dozunu ise 100 mg olacak şekilde ayarladık.Derlenme odasında, 1., 6., 12. ve 24. saatlerde hemodinamik ve solunumsal parametreler, postoperatif ağrı skoru, sedasyon skoru ve bulantı-kusma açısından grupları karşılaştırdık.Sonuç olarak postoperatif ağrı kontrolünde, tramadol HCl ile intravenöz hasta kontrollü analjezi yönteminde, Grup IV'de uyguladığımız doz şemasının hasta konforunu en etkili şekilde sağladığı kanısına vardık.Anahtar Kelimeler: Postoperatif ağrı, hasta kontrollü analjezi, tramadol HCl, postoperatif ağrı skoru, granisetron HCl.

We applied tramadol HCl with PCA at different doses to ASA I-II patients in postoperative period in elective orthopedic lower extremity surgery and aimed to find the best dose regimen for patient comfort.We divided the patients to 4 groups randomly and Group I patients received 1 mg/kg tramadol HCl 2x1 (intravenous) in necessity, Group II patients received 0.5 mg/kg tramadol loading dose, 10 mg bolus dose, basal infusion in the rate of 8 mg/h, Group III patients received 1 mg/kg tramadol loading dose, 10 mg bolus dose, basal infusion in the rate of 8 mg/h and Group IV patients received 1.5 mg/kg tramadol loading dose, 10 mg bolus dose, basal infusion in the rate of 8 mg/h (intravenous). We applied 1 mg/kg tramadol HCl all the groups following the extubation. Patients received profilactic 3 mg granisetron HCl intravenously as antiemetic before the analgesia onset and at 12. hours postoperatively. We determined locked time of the PCA device in Group II, III and IV as 15 minutes and the maximum dose as 100 mg for four hours.We compared the groups for hemodynamic and respiratory parameters, postoperative pain score, sedation score and nausea-vomitting at 1., 6., 12. and 24. hours in the recovery room.In conclusion, we thought that the dose regimen applied in Group IV provided patient comfort most effectively for postoperative pain control in PCA procedure with tramadol HCl.Key words: Postoperative pain, patient controlled analgesia, tramadol HCl, postoperative pain score, granisetron HCl.
The effects of different tramadol doze regimens on patient confort in patient controlled analgesia in orthopedic lower extremity surgery
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon