Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’ nda Oksitetrasiklinle İndüklenen Toksisiteye Karşı Polenin Koruyuculuğu - Safi, Abdullah Emre; Yonar, Serpil Mişe (Durmuş Ali ARSLAN, 2022)
Bu çalışmada, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’ nda oksitetrasikline karşı polenin koruyuculuğunun araştırılması amaçlandı. Balıklara 60 mg/kg balık dozunda oksitetrasiklin tek doz olarak enjekte edildi. Oksitetrasiklin enjekte edilen balıklara 30 ppm polen eş zamanlı olarak uygulandı. Deneme 96 saat sürdü ve bu sürenin sonunda balıklardan doku (karaciğer, böbrek ve solungaç) örnekleri alındı. Doku örneklerinde malondialdehit düzeyi, glutatyon peroksidaz, katalaz ve glutatyon-S-transferaz aktiviteleri ile redükte glutatyon düzeyleri analiz edildi. Oksitetrasiklin enjekte edilen grubun doku malondialdehit düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu görüldü. Yalnız oksitetrasiklin uygulanan gruba kıyasla oksitetrasiklinle eş zamanlı polen uygulanan grubun doku malondialdehit düzeylerinin daha düşük olduğu tespit edildi. Kontrol grubuna göre oksitetrasiklin enjekte edilen grubun doku glutatyon peroksidaz, katalaz ve glutatyon-S-transferaz aktiviteleri ile redükte glutatyon düzeyinin istatistiksel olarak daha düşük olduğu görüldü. Oksitetrasiklinle eş zamanlı polen uygulanan grupta doku glutatyon peroksidaz, katalaz ve glutatyon-S-transferaz aktiviteleri ile redükte glutatyon düzeyinin yalnız oksitetrasiklin uygulanan gruba göre daha yüksek olduğu belirlendi.
Keywords: Agricultural; Veterinary and Food Sciences; Ziraat; Veterinerlik ve Gıda Bilimleri