FTALOSİYANİN İÇEREN MAKROMOLEKÜLLER VE BAZI GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - ATEŞ, DAVUT (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi FTALOSIYANIN İÇEREN MAKROMOLEKULLER VE BAZI GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Davut ATEŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 43 Simetrik sübstitüye ftalosiyaninlerin yanısıra, son yıllarda, asimetrik sübstitüye ftalosiyaninler oldukça ilgi çekmiştir. Bu çalışmanın ilk bölümünde 4-nitroftalonitril ve 4,5-bis(hekziltiyo)-l,2- disiyanobenzen (1 : 4)'in karışımı DMF'de riflaks edilerek asimetrik sübstitüye olmuş nitro grubu içeren metalli ftalosiyaninler hazırlandı. Çalışmanın son bölümünde sodyum hidroksit çözeltisinde çinko tozu ile bu nitro bileşikleri reaksiyonundan yeni azoftalosiyaninler hazırlandı. Bu bileşiklerin yapıları 'H-NMR, İR, elementel analiz ve UV/VIS spektroskopisi ile karakterize edildi. Spektrumların ve analizlerin sonuçları sentezlenmiş bileşiklerin önerilen yapılarını doğruladı. Anahtar Kelimeler : Ftalosiyanin, CuPc, CoPc, ZnPc V
Synthesis and characterization of macromolecules containing phtalocyanine and their some metal complexes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry