Outcomes of the distal intraarticular humeral fractures treated by olecranon osteotomy - Yılmaz, Erhan; Bulut, Mehmet (My University, 2009)
Amaç: Distal humerusun eklem içi kırıklarında olekranonosteotomisi yöntemiyle açık redüksiyon ve internal tesbityapılan hastalarda tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi.Gereç ve yöntem: Distal humerusta eklem içi kırığı olan21 hastaya olekranon osteotomisi yapılarak açık redüksiyon ve internal tesbit uygulandı. Hastaların ortalamayaşı 41.6 yıl ortalama takip süresi 25.3 ay idi. Kırıklarıntamamı AO/ASIF kırık sınıflandırma sistemine göre tip-Cidi. Chevron tipi olekranon osteotomisi yapılan hastalarındördü hariç diğerleri yaralanmadan sonraki ilk 12-24 saatiçerisinde ameliyata alındı. Uygun aralıklarla hastalarınfizik muayene ve radyolojik kontrolleri yapıldı.Bulgular: Kırıkların tamamı ortalama 3.2 ayda kaynadı.Bayanlarda, 50 yaşın altında, yaralanmayla ameliyataalınma arasındaki süre 12 saatin altında olan ve erkenhareket başlanan hastalarda mükemmel ve iyi sonuçlarelde edildi. Komplikasyon olarak 2 (9.6%) hastada geçiciunlar sinir nöropatisi, 2 (9.6%) hastada tesbit yetersizliği,1 (4.8%) hastada heterotopik ossifikasyon, 1 (4.8%) hastada da olekranonda kaynamama görüldü. Kırığın tipi(C1) ve yaralanmayla ameliyata alınma arasında geçenzaman (12 saat) mükemmel ve iyi fonksiyonel sonuçlarelde etmede ana belirleyici faktörlerdi.Sonuçlar: Dikkatli ve titiz cerrahi teknik, stabil internaltesbit, cerrahi tecrübe ve ameliyat sonrası erken kontrollü hareket distal humerusun eklem içi kırıklarının başarılısonuçları için kritik faktörlerdir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Ortopedi