BATI AKDENİZ VE GÜNEY EGE BÖLGESİNDE YETİŞEN BAZI LATHYRUS L. TÜRLERİ ÜZERİNDE SİTOKTAKSONOMİK ARAŞTIRMALAR - GENÇ, HASAN (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu çalışmada, Batı Akdeniz ve Güney Ege Bölgesi'nde yetişen Laihyrus Z.' cin sine ait tür, alt tür ve varyete seviyesinde 20 takson morfolojik ve sitotaksonomik bakım dan araştırılmıştır. Bitki ve tohum örnekleri, 1995-1996 yılları arasında doğal habitatlarından toplanmıştır. Bitki örnekleri üzerinde, bitki yüksekliği, yaprakçık uzunluğu, yaprakçık genişliği, yaprakçık sayısı, yaprak uzunluğu ve genişliği, stipul uzunluğu ve genişliği, çiçek sayısı, meyve uzunluğu ve genişliği gibi morfolojik özellikler belirlenmiştir. Tohum örneklerinden çimlendirme yoluyla elde edilen kök uçlarında kromozom gözlemi için, feulgen boyama metodu ile ezme preparatlar yapılmıştır. Her bir taksonun mor folojik ve kromozomal özellikleri, ortaya konmuş olup, ayrıca birbirine yakın olarak bildirilen taksonlar bu bakımlardan karşılaştırılmıştır. İncelenen taksonlarm kromozom sayılan aşağıdaki gibi bulunmuştur. L. digitatus (Bieb.)Fiori., L. pratensis, L..L. laxiflorus (Desf.) O.Kuntze subsp. laxiflorus Desf. L. tuber osus L., L. sphaericus Retz. L. inconspicuus L., L. tauricola P.H.Davis., L. setifolius L., L. annuus L., L. hierosolymitanus Boiss., L. gorgoni Pari. var. gorgoni Fenzl. L. cicera L., L. sativus L, L. stenophyllus Boiss. &Hedr., L.hirsutus L., L. chloranthus Boiss., L. nissolia L., L. aphaca L. var. affinis (Guss.)Arc. L. aphaca L. var. pseudoaphaca (Boiss.)Davis., L. aphaca L. var L. var. modestus P.H.Davis 2n=14' tür. Bu taksonlardan bazıları değişik araştırıcılar tarafından çalışılmış olmasına rağ men, bazılarının kromozom özellikleri, ilk defa yapılan bu çalışma ile ortaya konmuştur. Sonuçta karyotip farklılıkları ile dış morfolojik farklılıkların bir dereceye kadar birbirleriyle uygunluk gösterdiği bulunmuştur. Anahtar kelimeler.- Lathyrus, Kromozom,Karyotip,Sitotaksonomi

In this study 20 taxa of species,subspecies and variety of Lathyrus L., growing in West Mediterranean and Southern Aegean regions have morphologically and cytotaxonomically been investigated.Plant and seed samples have been collected from natural habitats beween 1995 and 1996.0n plant samples, some morphological characteristics such as plant hight,leaflet size and numbers,leaf size,stipule size,flower numberSjfruit size have been determined. Root tips from seed samples has been obtained by germination and squashed preparations from root tips have been carried out by feulgen staining method for chromosome observations. Morphological and chromosomal charecteristics of each takson have been determined in addition,related taxa have been compared. The number of chromosomes of observed taxa have been found as following: L. digitatus (Bieb.)Fiori., L. pratensis, L., L.laxiflorus (Desf.) O.Kuntze subsp. laxiflorus Desf. L. tuber osus L., L. sphaericus Retz. L. inconspicuus L, L. tauricola P.H.Davis., L. setifolius L, L. annuus L., L. hierosolymitanus Boiss., L. gorgoni Pari. var. gorgoni Fenzl. L. cicera L., Z. sativus L., Z. stenophyllus Boiss. &Hedr., L. hirsutus L., Z,. chloranthus Boiss., L. nissolia L., L. aphaca L. var. affinis (Guss.)Arc. L. aphaca L. var. pseudoaphaca (Boiss.)Davis., L. aphaca L. var. modestus P.H.Davis 2n=14. Some of these taxa have been already studied by other researchers,but chromosome characteristics of some of them have been firstly identified in the present study. It has been observed that the differences between karyotype and gross morphology of taxa relatively congruenced to each other in some extent. Key Words:Lathyrus,Chromosome,Karyotype,Cytotaxonomy
Cytotoxonomic investigations on some species of Lathyrus L. growing in west Mediterranean and southern Aegan regions
Keywords: Biyoloji; Biology