ELAZIĞ İLİ AĞIZLARI - OĞRAŞ, ŞERİFE (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi Şerife OĞRAŞ T.C. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Elazığ 2000 " Elazığ İli Ağızları" başlıklı çalışmamız ses bilgisi ve şekil bilgisi almak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Ayrıca bu ana başlıkları oluşturan pek çok alt başlık da mevcuttur. Çalışmamızın esasını oluşturan metinler, Prof. Dr. Tuncer GÜLENSOY ve Doç. Dr. Ahmet BURAN'm "Elazığ Yöresi Ağızlarından Derlemeler", Doç. Dr. Ahmet BURAN'ın "Keban Baskil ve Ağın Yöresi Ağızlan", Muhammet KAYMAZ'ın "Sivrice Yöresi Ağızları" adlı çalışmalarından alınmıştır. Elazığ ve yöresi ağızlarını beş bölgeye ayırmak mümkündür. 1. Ağız Bölgesi : Harput ve Elazığ merkezi ile merkez köylerinin büyük bir bölümü 2. Ağız Bölgesi : Ağın merkez ve köyleri ile Baskil'in Kaleköy, Kumlu Tarla, Tabanbükü, Höyük, Keban'ın Denizli, Bayındır, Pınarlar köyleri 3. Ağız Bölgesi: Keban ilçe merkezi ile Baskil sınırındaki bazı köyler 4. Ağız Bölgesi : Baskil ilçesinin büyük bir bölümünü kaplayan bu ağız bölgesi Keban ve Sivriceye doğru hafif bir kayma gösterir. 5. Ağız Bölgesi : Palu, Karakocan ve Maden İlçeleri ile Sivrice'nin bir bölümü Anahtar Kelimeler: Elazığ ili, ağız, ses bilgisi, şekil bilgisi.

SUMMARY This Of High Master's Degree The Dialects of Elazığ City Şerife O?RAŞ The University of Fırat The Institute of Social Science The Department of Turkish Language and Literature Elazığ -2000 Our work which takes from two principle part that phonetics and form if » information, is with headline that The Dialects of Elazığ City In addition this principle headlines take from with a lot of bottom headlines. Our work's bases are taken from firms; Prof. Dr. Tuncer Giilensoy and Doç. Dr. Ahmet Buran's "Collections from Elazığ Neighborhood's DiaIect,Doc. Dr. Ahmet Buran's "The Dialects of Keban, Baskil and Ağın Neighborhood" Muhammet Kaymaz's "The Dialects of Sivrice Neighborhood" We can select the Elazığ and it's neihborhood's dialect to the five region. 1. Dialect Region : With Harput and Elazığ Centre big parts of centre rillages. 2. Dialect Region : With Ağın centre and villages, Baskil's Kaleköy, Kumlu Tarla, Tanabbükü, Höyük, Keban's Denizli, Bayındır, Pınarlar, villages, 3. Dialect Region : With Keban county centre, some villages in Baskil's boundary 4. Dialect Region : This dialect region which glides to the Keban and Sivrice rovers over the Baskil county's big part. 5. Dialect Region : With Palu, Karakocan and Maden counties, Sivrice's big part. Key Words : Elazığ city, dialect, phoneticis, morphologic
The Dialects of Elazığ city
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Halk Bilimi (Folklor); Folklore; Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature