COVID-19 PANDEMİ SÜRECİNDE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)'NA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - ÖZERCAN, HİLAL (Fırat Üniveristesi, 2021)
2019 yılı sonunda başlayan pandemi kısa süre içinde tüm ülkeleri tehdit etmeye başlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, salgın sürecinden dolayı uzaktan eğitim platformu olan EBA' yı tüm kademelerde canlı dersler modülü ile öğretmen ve öğrencilerin kullanımına sunmuştur. Bu çalışma, salgın nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilmesiyle Milli Eğitim Bakanlığının uzaktan eğitim platformu EBA kullanımı hakkında öğrencilerin görüşlerinin analiz edilmesi ve pandemi dönemindeki uzaktan eğitimin verimliliğin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada veri toplamak için anket kullanılmıştır. Öğrencilerin pandemi sürecinde EBA hakkındaki görüşlerini belirlemek için "Öğrencilerin (EBA) Hakkındaki Görüşleri Üzerine araştırma anketi uygulanmıştır. Anketlere gönüllülük esasına göre katılım sağlanmıştır. Ankara ili Mamak ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bahtiyar Vahapzade Ortaokulu' ndaki 5.,6.,7. ve 8. sınıflarda öğrenim gören 234 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Öğrencilerden elde edilen verilerin tümü SPSS 21 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin istatistiksel anlamlılıklarını ölçmek için bağımsız örneklem t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) ile araştırma sonuçları elde edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerden elde edilen bulguları özetlersek; öğrencilerin EBA' yı uzun süreden beri kullandıkları, öğrencilerin çoğunluğu EBA'yı bazen kullandıkları, EBA' ya giriş için en fazla telefon kullandıkları, EBA' daki bölümlerden en fazla "canlı ders" kullandıkları saptanmıştır. COVİD-19 pandemi sürecinde; EBA kullanımı hakkındaki görüşleri değerlendirildiğinde; öğrenciler " EBA kullanımı ile derslere aktif bir şekilde katılıyorum" ve " EBA geliştirilirse eğitime olumlu yönde katkısı olacağını düşünüyorum" maddelerine "Katılıyorum" aralığına denk gelen cevabı vermişlerdir. Öğrencilerin EBA hakkındaki görüşleri; cinsiyet, EBA'ya giriş için kullandıkları cihazlara göre, evlerinde internet imkanına göre, EBA'yı tanıma süresine göre, EBA'da kullandıkları bölümlere göre, EBA'da kullandıkları derslere göre karşılaştırıldığında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür.

The COVID-19 pandemic, which started at the end of 2019, continues to threaten all countries. Because of the epidemic process, the Ministry of Education has made EBA, a distance education platform, available to teachers and students at all levels with a live lessons module. The aim of this study is to analyze the opinions and uses of students regarding EBA, the distance education platform of the Ministry of Education, as a result of the decommissioning of face to face education in the pandemic process and to assess the efficiency of web based education in this process. The survey form was used as data collection tool in the research. The 'Students ' Educational Information Network (EBA) use purpose and EBA opinion survey 'was used to determine students' views on EBA. The study group was 234 students from 5th, 6th, 7th, 8th classes at Bahtiyar vahapzade secondary school under the Ministry of Education in Mamak district of Ankara province. All data obtained through surveys prepared from the students participating in the study were analyzed using the SPSS 21 for Windows package program. T test, ANOVA, Mann Whitney U test were applied to determine the statistical significance of the data. Cross-tables were used to show the relationships of variables obtained from the data with each other. According to the results of the study, it has been observed that students have been using EBA for a long time, the majority of students use EBA "sometimes", they use commonly "mobile phones" to log in to EBA, they use mostly "live lessons" among the sections of EBA. In the process of the COVID-19 pandemic; when their opinions on the use of EBA were evaluated;, students stated that they agreed the "I actively participate in classes with the use of EBA" and "I think that if EBA is developed, it will contribute positively to education" items of survey. The opinions of the students about the EBA compared by gender, by according to the devices they use to log in to the EBA, by according to the internet at home, by according to the duration of recognizing the EBA, by according to the sections they use in the EBA. there was no significant difference between the opinions.
Opinions of secondary school students on the Educational Information Network (EBA) during the COVID-19 pandemic
Keywords: Eğitim ve Öğretim