Toplumsal Cinsiyet ve Şiddet Kıskacında Koşullanmışlık Olgusu: Fırat Üniversitesi Özelinde Bir Alan Araştırması - Yağbasan, Mustafa; Aydemir, Eşref (My University, 2018)
Kadın-Erkek, Kadın-Kadın, Erkek-Erkek arasındaki iletişimin veya şiddetinnedeni toplumsal koşullanmalara dayandırılabilir. Toplumsal olarak biçimlenen cinsiyetalgısı bireylerin baskı altına aldığı lgbt’lilerin dışlanmasına da sebep olabilmektedir. Buaraştırmada toplumsal cinsiyet ve şiddet paradigması bağlamında koşullanmışlık olgusununtoplumda yaratmış olduğu etki analiz edilmeye çalışılmıştır. Cinsiyet koşullanmasınınbireyler arsında iletişimsizliğe, hatta şiddete dahi neden olabileceği temel varsayımındanhareket edilen bu çalışmada; kadın-erkek arasındaki anlaşmazlıklar, bireylerarasıötekileştirilmeler, toplumsal çatışmalar ve kişilerarası iletişimsizlikler bir anket uygulamasıile desteklenerek bilimsel olarak ortaya konulamaya çalışılmıştır. Özellikle genç kuşağayönelik (Fırat Üniversitesi öğrencileri sınırlılığında) yürütülen bu saha araştırmasında değeratfedilecek önemli bulgulara ulaşılmış ve öne sürülen varsayımların çoğunun desteklendiğigörülmüştür
Keywords: Etnik Çalışmalar; Kadın Araştırmaları; Davranış Bilimleri