Veteriner ilaçları satış yetkisinin veteriner hekimliği açısından değerlendirilmesi: II. ilaç satış yetkisinin vizyon ve bilanço üzerine etkileri - Özen, Abdullah; Yüksel, Erhan; Doğan, Özlem (My University, 2010)
Bu çalışmada, veteriner ilaçları satış yetkisinin, veteriner hekimliği kliniklerinin bilançoları ve veteriner hekimlerin vizyonu üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 400 klinisyen veteriner hekimden anket yoluyla veri toplanmıştır. Verilerin frekans analizi ve aritmetik ortalama hesaplamaları sonucunda, çiftlik hayvanı kliniklerinde çalışan veteriner hekimlerin iş kıyafeti (önlük) ve reçete gibi veteriner hekimliğe ait özel simgeleri terk etme eğiliminde oldukları gözlenmiştir. Çiftlik hayvanı kliniklerindeki ‘kayıtlı hasta sayısı’, ‘klinik hizmeti talep eden müşteri sayısı’, ‘tüm veteriner hekimliği hizmetlerini talep eden müşteri sayısı’, ‘yalnızca ilaç satın alma talebinde bulunan müşteri sayısı’ ve ‘ilaç satış cirosunun toplam ciro içerisindeki oranı’ verileri, pet kliniklerindeki verilerden yüksek olsa da; hasta/müşteri sayılarının aylık ciro içerisindeki ortalama katkı payları açısından pet kliniklerindeki değerler, çiftlik hayvanı kliniklerindekinden daha yüksek bulunmuştur.
Keywords: Çiftlik hayvanları; köpek; kedi; veteriner uygulama; veteriner ürünleri; pazar rekabeti; hayvan hastanesi; satış fiyatları